Τι σνακ να ρίξεις μέσα στην τσάντα της παραλίας για να γλιτώσεις από θερμίδες;

Ερμιόνη Σαρρή
Τι σνακ να ρίξεις μέσα στην τσάντα της παραλίας για να γλιτώσεις από θερμίδες;

Το καλοκαίρι έφτασε και αν δεν έχεις βγει ήδη σε κάποια κοντινή παραλία, το Σαββατοκύριακο αυτό σίγουρα θα το κάνεις. Αν ακόμα δεν έχεις χάσει τα κιλά του χειμώνα, μην ανησυχείς. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή καθώς με τα μπάνια και την ζέστη θα έχεις πιο αρκετή κίνηση και πιο πολλά κίνητρα στην καθημερινότητα σου για να χάσεις σίγουρα το περιττό βάρος. Και ενώ και εσύ τα έχεις σκεφτεί όλα τα παραπάνω, στην παραλία με την ρακέτα, το μπάνιο σου ανοίγει η όρεξη και δεν μπορείς να αντισταθείς σε όλα αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα που πουλάει το κοντινότερο beach bar. Παρόλα αυτά το σνακ στην παραλία είναι απαραίτητο για να αντέξει ο οργανισμός σου την ζέστη και την κούραση, οπότε χρειάζεσαι κάτι που να είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες και βέβαια χαμηλό σε θερμίδες.

•Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα εύγεστα που μπορείς να τα συνδυάσεις μεταξύ τους σε ωραίες φρουτοσαλάτες. Πάντα βέβαια, ασφαλής λύση αποτελεί η μπανάνα, η οποία μεταφέρεται εύκολα και είναι πολύ χορταστική.

•Ένα σακουλάκι από ανάλατους ξηρούς καρπούς αποτελεί ιδανικό σνακ παραλίας. Μόνοι τους ή ανακατεμένοι με αποξηραμένα φρούτα μπορούν να σε χορτάσουν χωρίς να σε βαρύνουν. Ανακάτεψε 2 κ γλ σταφίδα αποξηραμένη, cranberries, ανάλατα αμύγδαλα, 1 κ γλ ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και 2-3 κομμάτια από αποξηραμένα σύκα, δαμάσκηνα. Μετά το κολύμπι μπορούν να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις την διασκέδασή σου στην θάλασσα. Προσοχή! Προτίμησε ανάλατους ξηρούς καρπούς για να μην σε αφυδατώσουν περισσότερο. Και αν φοβάσαι πως αν ξεκινήσεις τους ξηρούς καρπούς δε θα μπορείς να τους σταματήσεις, δοκίμασε να φτιάξεις ατομικές συσκευασίες περίπου 30-45 γρ. για σένα και για τις φίλες σου.

Tip: Πρόσθεσε στο παραπάνω μείγμα μερικές νιφάδες από δημητριακά ολικής άλεσης. Εμπιστεύσου μας, το σνακ θα συνεχίσει να είναι ανάλαφρο και γευστικότατο.

•Δοκίμασε να φτιάξεις μπάρες δημητριακών και να τις πάρεις μαζί σου. Χρησιμοποίησε αγνά υλικά όπως ταχίνι, μέλι, ξηρούς καρπούς, κανέλα, σταφίδες και φτιάξε το αγαπημένο σου σνακ όπως ακριβώς σου αρέσει. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις και διάφορων ειδών σπόρους όπως λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και σπόρους chia για να τις ενισχύσεις σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά.

•Αντί για φρούτα, δοκίμασε σνακ από λαχανικά, τα γνωστά σε όλους μας «μπαστουνάκια λαχανικών». Φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, αγγούρι, σέλερι και πιπεριές θα σου ικανοποιήσουν την πείνα και δεν θα σε επιβαρύνουν καθόλου από θερμίδες. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά μάθε πως τα λαχανικά σε αντίθεση με τα φρούτα δεν μαυρίζουν και αν τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι ή τάπερ μαζί με παγάκια και λίγες φέτες λεμόνι μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα. Συνόδεψέ τα με λίγο τυράκι χαμηλό σε λιπαρά ή κάποιο κράκερ ή παξιμαδάκι ολικής άλεσης . Με τα λαχανικά θα αναπληρώσεις τα υγρά που έχεις χάσεις από τον ήλιο και την ζέστη.

•Τι θα έλεγες για τσιπς λαχανικών ή φρούτων; Είναι εύκολα να τα φτιάξεις πεντανόστιμα και μπορείς να τα μεταφέρεις παντού. Πάρε 100γρ από διάφορα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, σέλερι, γλυκοπατάτα, καρότο, μελιτζάνα, κολοκύθι, πράσα, καθάρισέ τα σε πολύ λεπτές φλοίδες και βάλε τις στο φούρνο σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνουν τραγανά και καλή όρεξη.

Ενδεικτικά τα καρότα και τα παντζάρια χρειάζονται 15 με 20 λεπτά, τα κολοκύθια 20 περίπου λεπτά, οι πατάτες 35-40 λεπτά. Αν πάλι είσαι του γλυκού, τότε δοκίμασε να κάνεις το ίδιο με φετούλες μήλου. Πασπάλισέ τα με κανέλα και ψήσε τα στο φούρνο περίπου τρία τέταρτα μέχρι τα κομματάκια μήλου να αφυδατωθούν και να αποκτήσουν ένα καστανό χρώμα.

•Αν ωστόσο δεν θες να δαπανήσεις χρόνο για προετοιμασία, 2-3 κριτσίνια ολικής άλεσης ή 2-3 ρυζογκοφρέτες/καλαμπογκοφρέτες είναι καλές επιλογές- μπορείς να τα βρεις παντού και διατηρούνται στην τσάντα. Καλό είναι να είναι ολικής άλεσης και να μην ξεφύγεις στην ποσότητα. Ωστόσο και ο υδατάνθρακας είναι απαραίτητος στην διατροφής σου καθώς θα σου προσφέρει την ιδανική ενέργεια για να συνεχίσεις την διασκέδαση σου στην παραλία.

•Αν παρόλα αυτά έχεις σκοπό να κάτσεις παραπάνω στην παραλία, μικρά σάντουιτς με τα κατάλληλα υλικά όπως γαλοπούλα / κοτόπουλο κάποιο τυράκι με χαμηλά λιπαρά και διάφορα λαχανικά μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη απλά είναι σημαντικό να υπάρχει ψυγειάκι παραλίας και να διατηρείται.

•Αν δεν είσαι άτομο οργανωτικό ή δεν θες να κουβαλάς πράγματα μαζί ένα ς φυσικός χυμός από το κοντινό σνακ μπαρ μπορεί να σε ενυδατώσει και να σε κρατήσει λίγο χορτάτη μέχρι το επόμενο γεύμα στο σπίτι σου. Αν αργήσεις να επιστρέψεις, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης χωρίς βούτυρο και με γαλοπούλα και κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα κουλούρι θεσ/κης ολικής άλεσης είναι ιδανικό. Μην ανησυχείς. Θα σε χορτάσουν και δεν θα σε επιβαρύνουν.

Αρκετά σημαντικό να έχεις πάντα μαζί σου νερό δροσερό για να προλάβεις την αφυδάτωση που είναι το σύνηθες πρόβλημα του καλοκαιριού. Ό,τι και να επιλέξεις θα πρέπει να μην είσαι υπερβολική στις ποσότητες , ώστε να μην επιβαρύνεις το στομάχι σου και πάντα να αποφεύγεις να κολυμπάς με γεμάτο στομάχι.

Καρτσωνάκη Χριστίνα


Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr