Πώς θα καταφέρεις να μην πάρεις ούτε γραμμάριο (ενώ θα φας) την Κυριακή του Πάσχα

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς θα καταφέρεις να μην πάρεις ούτε γραμμάριο (ενώ θα φας) την Κυριακή του Πάσχα

Και το αρνί σου θα φας και το αλκοόλ σου θα πιεις. Μην γκρινιάζεις.

Το σπίτι έχει αρχίσει σιγά σιγά να γεμίζει με πασχαλινές λιχουδιές και ανεξάρτητα αν νήστευες ή όχι ανυπομονείς να έρθει η Κυριακή για να τις γευτείς. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στο τσουρέκι, τα σοκολατένια αρνιά, το κατσικάκι και όλα αυτά τα εδέσματα που θα έχει πάνω το πασχαλινό τραπέζι; ‘Εσύ σίγουρα όχι..... Από την άλλη δε θες πάλι να επιστρέψεις στην δουλειά πρησμένη και 2-3 κιλάκια παραπάνω. Όχι τίποτα άλλο αλλά το skinny jean παντελόνι σου θα σε «προδώσει»....

Μην ανησυχείς αφού αμέσως παρακάτω θα τι μπορείς να κάνεις για να μην ξεφύγεις στο γιορτινό τραπέζι.

  • Πρώτα από όλα δε θα κάνεις το λάθος να μείνεις νηστική για να έχεις το «περιθώριο» θερμιδικά να φας παραπάνω. Αυτό θα σε κάνει να φας πολύ περισσότερη ποσότητα από όσο χρειάζεσαι. Θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό που θα σε κρατήσει μακριά από το τσιμπολόγημα κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να μην είναι το κλασικό γιαούρτι με τα δημητριακά αλλά μπορείς να φας λόγω της ημέρας μαζί με τον καφέ σου και το γάλα σου και ένα κομμάτι τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια. Στο ενδιάμεσο μην ξεχάσεις να καταναλώσεις τα φρούτα σου ή ένα φρεσκοστυμμένο χυμό. Η άνοιξη έχει τόσο ωραία φρούτα μην τα αμελήσεις. Οι φυτικές ίνες θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερο και θα σου προσφέρουν τις απαραίτητες βιταμίνες για να έχεις ενέργεια μέσα στην ημέρα.
  • Και ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι. Εννοείται θα γευτείς και εσύ το κατσικάκι ( προτίμησέ το από το αρνί- καθώς το κατσικάκι προσδίδει 166 θερμίδες τα 100γρ ενώ το αρνί 374 θερμίδες στην ίδια ποσότητα ) και απόφυγε τα λιπαρά μέρη και την πέτσα. Τέλος, μάσα αργά και συγκεντρώσου στην τροφή που μασάς.
  • Μην ξεχάσεις την σαλάτα! Γέμισε το πιάτο σου με πολλά λαχανικά, αφού ταιριάζουν τέλεια με το κρέας και θα σε βοηθήσουν να νιώσεις κορεσμό πιο γρήγορα και έτσι να καταναλώσεις λιγότερη τροφή.
  • Όσον αφορά το αλκοόλ, δε χρειάζεται να τρέχει άφθονο. 1-2 ποτηράκια κρασί είναι υπεραρκετά για να γιορτάσεις την ημέρα και να έρθεις σε κέφι. Μην ξεχνάς ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες, και μάλιστα πολλές. Πίνε άφθονο νερό μετά από κάθε γουλιά αλκοόλ.
  • Και όταν βγει το επιδόρπιο, εννοείται θα φας και εσύ αλλά πάντα σε λογική ποσότητα. Είναι καλύτερα να φας ένα μικρό κομμάτι και αν χρειαστείς να φας και ένα την επόμενη ημέρα. Άλλωστε ήδη στις πρώτες κουταλιές έχεις καλύψει την γευστική ανάγκη σου από εκεί κ πέρα τα μεγάλα κομμάτια που θέλουμε είναι για να ικανοποιήσουμε τη λαιμαργία μας
  • Μην ξεχνάς να είσαι κίνηση!Περπάτα, χόρεψε, βρες αφορμές να είσαι στην κίνηση. Ο καιρός άνοιξε και λίγο περπάτημα όχι μόνο θα σε βοηθήσει να μην πάρεις βάρος αλλά θα σου φτιάξει την διάθεση, θα σε ξεμουδιάσει και θα σε κάνει να νιώσεις ευεξία μακριά από την καθιστική καθημερινότητα

Και αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται δύσκολα, προσπάθησε μόνο να ελέγξεις το ακατάσχετο τσιμπολόγημα της ημέρας. Φάε πραγματικά ό,τι έχεις ανάγκη και όχι ασυναίσθητα. Θα νιώθεις πάρα πολύ ωραία και θα αποφύγεις τα ενοχλητικά φουσκώματα που συνοδεύουν το αλόγιστο φαγητό.

Καλό Πάσχα!

Δες και αυτό:

4 τροφές-δηλητήριο που απαγορεύεται να ξαναζεστάνεις4 τροφές-δηλητήριο που απαγορεύεται να ξαναζεστάνεις

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, Msc Κλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Επικοινωνια: kartsonakixristol@yahoo.gr