Τα σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι εθισμένη στο junk food

Ερμιόνη Σαρρή
Τα σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι εθισμένη στο junk food

Μήπως δεν μπορείς να αντέξεις χωρίς burger;

Σου αρέσει να τρως διαρκώς junk food; Αγαπημένη σου συνήθεια είναι να δοκιμάζεις burger; Και να τρως hot dog μετά το ξενύχτι; Και όμως μπορεί να έχεις φτάσει στο σημείο εθισμού με αυτές τις τροφές.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan αναφέρει ότι βρέθηκε συσχετισμός μεταξύ της διακοπής του junk food και της ύπαρξης συγκεκριμένων συμπτωμάτων τα οποία μάλιστα προσδιόρισε ως εξής: μεταπτώσεις, λαχτάρα για φαγητό, νευρικότητα, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, κακό ύπνο, κόπωση. Τα συμπτώματα στη μελέτη του Πανεπιστημίου κορυφώνονταν από τη 2η έως την 5η μέρα ενώ από εκεί και πέρα εκεί παρουσίαζαν μειωμένη τάση.

Αναπτύσσοντας επιπρόσθετα την θεωρία αυτή τονίζεται ότι η υφή και η σύσταση της μπουκιάς -δηλαδή όσο πιο λιπαρή είναι και όσο περισσότερο αλάτι και ζάχαρη έχει -καθορίζει και την ικανοποίηση που δέχεται ο εγκέφαλος.

Επί παραδείγματι, η κατανάλωση ψωμιού, πατάτας ή γλυκού ρυθμίζει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σερατονίνης στον εγκέφαλο που ταυτίζοντας με τα συναισθήματα χαράς και λύπης. Αναφορικά με τον ορισμό της έννοιας του junk food, ο κ. Φαρατζιάν έκανε λόγο για τρόφιμα που συνήθως έχουν υψηλή επεξεργασία, είναι κατά κανόνα πλούσια σε σάκχαρα ή απλά σάκχαρα, αλλά και πλούσια σε λιπαρά και σε αλάτι για να διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Προχώρησε όμως σε διαχωρισμό σύμφωνα με τον οποίο το ίδιο το burger που θα παρασκευαστεί στο σπίτι με πιο υγιεινό τρόπο δεν είναι υποχρεωτικά junk food αλλά fast food.