Θερμίδες στα μελομακάρονα vs θερμίδες στους κουραμπιέδες: Τι θα επιλέξεις;

Πατούλια Κατερίνα
Θερμίδες στα μελομακάρονα vs θερμίδες στους κουραμπιέδες: Τι θα επιλέξεις;

Η μάχη των αιωνίων

Η μάχη των αιωνίων αντιπάλων ξεκίνησε ήδη και θα το έχεις καταλάβει από τα ποσταρίσματα των γιορτινών γλυκών στο Instagram.

Κι αν το δίλημμα για σένα είναι μεγάλο μιας και λατρεύεις εξ’ ίσου τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, έχουμε ετυμηγορία και για σένα.

Μελομακάρονα σκέτη γλύκα: Μέλι και ελαιόλαδο αποτελούν τα βασικά συστατικά, τα καρύδια είναι σωστή υπερτροφή όπως και τα μπαχαρικά του, μπορείς να τα βρεις σε ποικιλία μεγεθών οπότε να επιλέξεις ένα μικρό και να το απολαμβάνεις ακόμα και κάθε μέρα. Όσο για τις θερμίδες ένα μικρό ή μεγαλύτερο μελομακάρονο μπορεί να περιέχει από 140 ως 165 θερμίδες. Δεν μιλάμε όμως για κενές θερμίδες μιας και η αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου, οι βιταμίνες και η αντιμικροβιακή δράση του μελιού και τα καλά λιπαρά του καρυδιού είναι σημαντικοί λόγοι για να τιμήσεις το χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Κουραμπιές: Μοσχομυριστός με βούτυρο και πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη, μπορεί να περιέχει 230 θερμίδες βάσει μεγέθους. Αν περιέχει μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, ίσως ανέβεις θερμιδικά αλλά οι ξηροί καρποί με τα καλά τους λιπαρά, σίγουρα δεν θα σου κάνουν κακό.

Διάβασε ακόμα: Πώς θα φτιάξεις light μελομακάρονα με 7 υλικά μόνο

Guest: η Δίπλα η οποία όπως θυμάσαι είναι τηγανητή είναι επιλογή που δεν χρειάζεται να τιμάς καθημερινά πριν τις γιορτές αλλά να προτιμήσεις να της δώσεις την ψήφο σου στο γιορτινό τραπέζι και μόνο και να λάβεις περίπου 145 θερμίδες ανά τεμάχιο μεσαίου μεγέθους.

Ετυμηγορία: Σίγουρα, η πιο safe επιλογή για σχεδόν καθημερινή κατανάλωση είναι ένα μικρό μελομακάρονο χωρίς όμως περιττή σοκολάτα. Αν έχεις μέτρο, μπορείς να δοκιμάσεις άφοβα τα γλυκά των γιορτών και απλά να αφαιρέσεις θερμίδες από τα αλμυρά πιάτα της ημέρας.

Τέλος, σημασία παίζει το που βρήκες τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Αν τα έχει φτιάξει η γιαγιά σου με αγνά υλικά από το χωριό ή τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης από τα οποία πήραμε την όμορφη φωτογραφία, δεν έχεις να φοβάσαι θερμίδες!