Γιατί πρέπει να τρώμε θαλασσινά;

Γιατί πρέπει να τρώμε θαλασσινά;

Γράφει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας, είναι η ιδανική αφορμή να επαναπροσδιορίσεις τη διατροφή σου. Να δώσεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να αποτοξινωθεί από διατροφικές υπερβολές του παρελθόντος και στη συνέχεια να «στραφείς» και να… τηρήσεις μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σαφώς, δεν είναι εύκολο, θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις πολλές από τις παλιές σου συνήθειες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεσαι από νέες πλέον «πηγές». Αναμφίβολα, μία από αυτές είναι τα «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά θαλασσινά, τα οποία μαζί με τα ψάρια, αποτελούν μία αναγκαία ομάδα τροφίμων. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται τα οστρακοειδή, όπως μύδια και στρείδια, τα αρθρόποδα όπως γαρίδες και καραβίδες, και τα μαλάκια όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και οι σουπιές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Σαρακοστής, τα θαλασσινά αποτελούν μία εξαιρετική νηστίσιμη διατροφική επιλογή για όσους επιλέγουν την αποχή από το κρέας.

Η διατροφική αξία των θαλασσινών είναι σημαντική καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών. Περιλαμβάνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12, οι οποίες κατά την περίοδο της νηστείας είναι απαραίτητες εφόσον η κύρια πηγή τους, δηλαδή το κρέας και τα προϊόντα του, απουσιάζουν από το τραπέζι μας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ συμμετέχουν και σε πολλές άλλες μεταβολικές λειτουργίες. Η βιταμίνη Β12 από την άλλη, ενισχύει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα θαλασσινά μας προσφέρουν πλήθος βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, απαραίτητη για την προστασία της όρασης και την ανοσοποιητική λειτουργία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του μεταβολισμού, βιταμίνη D απαραίτητη για την οστική ανάπτυξη και τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, σίδηρο που «μεταφέρει» οξυγόνο στα κύτταρα, ψευδάργυρο και σελήνιο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως, ακόμα κι αν τα θαλασσινά δεν είναι τόσο πλούσια πηγή όσο τα ψάρια που περιέχουν βιταμίνες όπως Α & D αλλά και ανόργανα στοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, περιέχουν όμως σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών που ενισχύουν την καθημερινή απαιτούμενη διατροφική πρόσληψη για τον οργανισμό. Εμπλουτίζοντας με ποιοτικά και νόστιμα θαλασσινά Κοντόβερος τη διατροφή σου, όχι μόνο θα… μυρίσει θάλασσα στην κουζίνα σου, αλλά θα ξέρεις πως έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό σου.

p1

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, ακόμα και αν κάποια από τα παραπάνω περιέχουν αρκετή ποσότητα, φαίνεται πως η χοληστερόλη των τροφών δεν μεταβάλλει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Αυτό που φαίνεται να μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα είναι το κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο στα θαλασσινά σε σχέση με αυτό που περιέχεται στο κόκκινο κρέας.

Όλα τα παραπάνω, άμεσα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση θαλασσινών.Συγκεκριμένα, μέσα από επιστημονικές μελέτες φαίνεται πως η κατανάλωση των θαλασσινών, όπως άλλωστε και των ψαριών, συμβάλλει στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής καθώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μας προστατεύει από καρδιακά επεισόδια και αρρυθμίες, ρυθμίζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, προστατεύει τις αρθρώσεις, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, την πνευματική απόδοση και τη λειτουργία της όρασης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα θαλασσινά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος μπορούν να έχουν θέση και στο πλαίσιο μίας προσπάθειας απώλειας βάρους λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε συνολικό λίπος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Untitled

Συμπερασματικά, τα θαλασσινά, όπως άλλωστε και τα ψάρια, μπορούν να έχουν θέση στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο παρέχοντας οφέλη για την υγεία μας, εφόσον μαγειρεύονται με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνει το περιεχόμενο τους σε λίπος και θερμίδες. Μάλιστα, η μοναδική σειρά Κοντοβερός Deli με κεμπάπ, μπιφτέκι και λουκάνικο θαλασσινών, είναι μία «εύκολη» και γρήγορη λύση, που με τη συνοδεία άφθονων λαχανικών και καλής ποιότητας υδατανθράκων, αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για κάθε γεύμα της ημέρας. Εσύ έχεις δοκιμάσει ζουμερό burger θαλασσινών;

DPG Network