Πώς θα αποφύγεις την καούρα και τη δυσπεψία αυτών των ημερών

Πώς θα αποφύγεις την καούρα και τη δυσπεψία αυτών των ημερών

Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα στο στομάχι. 

Εάν το μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα έχει σαν αποτέλεσμα να αισθανθείς δυσπεψία και καούρα, δεν είσαι η μόνη. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τείνουμε να τρώμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα ενώ έρευνες υποδηλώνουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6000 θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα - όπως δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα - αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Υιοθέτησε τις παρακάτω συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να περάσεις «ανώδυνα» τις ημέρες αυτές του Πάσχα.

  • Να τρως λίγο και συχνά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάς τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάς καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σου.
  • Να μασάς αργά: Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνεις τον τρόπο που τρως, μάσα καλά και αργά την τροφή σου και έχε μικρές μπουκιές από το φαγητό σου.
  • Απόφυγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν: Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγει κανείς την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθεί, ιδιαίτερα αν οι καούρες ταλαιπωρούν και τη νύχτα.
  • Αντιστάσου στα μεγάλα πασχαλινά αυγά σοκολάτας: Αντικαταστήστε τα μεγάλα σοκολατένια αυγά με μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.
  • Μην πίνεις πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σου κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγεις τα δυσάρεστα συμπτώματα.
  • Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να ξεκουραστείς, βάλε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σου, ώστε να είσαι ανασηκωμένη και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
  • Κάνε μια βόλτα μετά το γεύμα: Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.
  • Να έχεις μαζί σας ένα αλγινικό σκεύασμα. Τα αλγινικά έχοντας διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

Nα ενημερώσεις τον γιατρό σου, αν διαπιστώσεις ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές του τον κ. Μανώλη Συμβουλάκη, Γαστρεντερολόγο.