11 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να έχεις στη διατροφή σου για να είσαι υγιής

Νάνσυ Μητσοστέργιου
11 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να έχεις στη διατροφή σου για να είσαι υγιής

Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξεις λίγο τη διατροφή σου;

Η καθημερινότητα σου μπορεί να εξαντλεί και να μην σου αφήνει χρόνο για να προλάβεις να φας, να γυμναστείς ή να κάνεις πράγματα που θέλεις, προκειμένου να περάσεις καλά. Αυτό πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση του οργανισμού σου, αλλά και του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Υπάρχουν μάλιστα φορές που μπορεί να αρρωστήσεις όταν δεν τρέφεσαι σωστά και δεν ξεκουράζεσαι, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό από όλα.

Όσο περίεργο και αν είναι το διατροφικό σου πρόγραμμα, εσύ μπορείς να το φτιάξεις, αν βάλεις μέσα σε αυτό συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να σε προστατέψουν ακόμη και από πιο σοβαρές ασθένειες. Αν από την άλλη δεν τρως φρούτα ή λαχανικά για τους δικούς σου λόγους, μίλησε με τον διατροφολόγο σου και δες πώς μπορείς να τα αντικαταστήσεις.

Παρακάτω, αλλά και στη gallery που ακολουθεί μπορείς να δεις 11 φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να σε προστατέψουν από οποιαδήποτε ασθένεια και κυρίως από την πιο σημαντική.

Τα λαχανικά, όπως τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σκουός (κολοκύθι) που περιέχουν καροτενοειδή, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Πορτοκάλια, μούρα, μπιζέλια, πιπεριές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι επίσης υψηλά σε αντιοξειδωτικά.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες, το γκουάβα και το καρπούζι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι επίσης σημαντικά για την διατροφή σου.