Μια ματιά στη διατροφή μερικών από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου

Μια ματιά στη διατροφή μερικών από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου

Ένας αθλητής έχει σαφώς διαφορετικές ανάγκες από το μέσο άνθρωπο, καθώς πρέπει να εφοδιάζει το σώμα του με τις κατάλληλες τροφές, ώστε η «μηχανή» να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές απαιτήσεις των προπονήσεων και των αγώνων. 

Είναι γνωστό ότι πίσω από τις επιδόσεις των μεγαλύτερων πρωταθλητών κρύβεται το ταλέντο, η σκληρή εξάσκηση και η σωστή διατροφή. Ένας αθλητής έχει σαφώς διαφορετικές ανάγκες από το μέσο άνθρωπο, καθώς πρέπει να εφοδιάζει το σώμα του με τις κατάλληλες τροφές, ώστε η «μηχανή» να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές απαιτήσεις των προπονήσεων και των αγώνων. Μια μίνι ανάλυση στις διατροφικές επιλογές μερικών από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου προσφέρει σίγουρα μια καλή αρχή για σκέψη πάνω στη δική μας διατροφική ρουτίνα…

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ένας τενίστας που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με 20 τίτλους Grand Slam στην κατοχή του αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους καλύτερους αθλητές της ιστορίας του αθλήματος. Το πρωινό του περιλαμβάνει χυμό, καφέ και σπιτικά pancakes με σιρόπι από σμέουρα. Πριν από τους αγώνες τρώει ένα ελαφρύ γεύμα και το βράδυ θέλει να έχει ποικιλία, καθώς είναι λάτρης της διεθνούς κουζίνας. Τρώει υγιεινά, όμως είναι από τους αθλητές που επιτρέπουν στον εαυτό τους λίγο παγωτό που και που.

Συνεχίζουμε με μια αθλήτρια που αποτελεί ένα είδωλο του γυναικείου τένις. Η Σερένα Γουίλιαμς θεωρείται ίσως η καλύτερη παίκτρια όλων των εποχών, έχοντας κατακτήσει συνολικά 39 τίτλους Grand Slam (ατομικούς και ομαδικούς). Η Σερένα ακολουθεί μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, με λιγοστές εξαιρέσεις για κοτόπουλο- εκτός της αγωνιστικής σεζόν. Στην καθημερινή της δίαιτα τρώει πολλές σαλάτες, φρούτα, καρπούς, κινόα και βρώμη, ενώ δεν καταναλώνει καθόλου ζάχαρη. Η Σερένα ξεκίνησε αυτή τη διατροφή, στην αρχή για συμπαράσταση στην αδερφή της Venus η οποία διαγνώστηκε με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα. Έκτοτε, όμως ακολουθεί συνειδητά την ίδια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Λαχανικά, φρούτα, πολύ νερό, βιολογικές τροφές και ελάχιστο κρέας έχουν στην καθημερινότητα τους οι ΛεΜπρόν Τζέιμς και Τομ Μπρέιντι. Αυτές είναι μερικές από τις διατροφικές συμβουλές των κορυφαίων πρωταθλητών και όπως φαίνεται οι αθλητές του ΝΒΑ και του αμερικάνικου ποδοσφαίρου τις τιμούν ιδιαιτέρως. Οι ίδιοι φροντίζουν να αποφεύγουν το κρέας και όταν χρειαστεί να το βάλουν στη διατροφή τους επιλέγουν κοτόπουλο ή ψάρι.

Ο «βασιλιάς» του μπάσκετ ΛεΜπρόν Τζέιμς καταναλώνει καθημερινά πολλά λαχανικά, μετά τους αγώνες πίνει ρόφημα φυτικών πρωτεϊνών, τα σνακ του περιλαμβάνουν φρούτα, ενώ τα γεύματα του δεν περιέχουν γλουτένη. Η δική του «ένοχη» απόλαυση είναι το κόκκινο κρασί. Για τον Τομ Μπρέιντι το μεγάλο μυστικό είναι στο νερό με ηλεκτρολύτες- πίνει 12-25 ποτήρια ημερησίως. Στη διατροφή του περιλαμβάνονται πολλά λαχανικά, φρούτα και καρποί ενώ οι τροφές που λαμβάνει είναι οργανικές και κατά βάση φυτικές. Οι υδατάνθρακες και τα γαλακτοκομικά αποτελούν μόλις το 20% της διατροφής του.

Αυτά είναι λίγο πολύ τα διατροφικά μυστικά που δίνουν ενέργεια σε μερικούς από τους σπουδαιότερους αθλητές της εποχής μας, ώστε να μπορούν να βγάλουν εις πέρας το απαιτητικό, καθημερινό τους πρόγραμμα.