3 τροφές που μπορείς να φας και είναι γεμάτες πρωτεΐνη

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 τροφές που μπορείς να φας και είναι γεμάτες πρωτεΐνη

Και πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες στο σώμα σου. Η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης είναι 0,37 γραμμάρια ανά μισό κιλό σωματικού βάρους ή 0,8 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο. Ωστόσο, τα άτομα που γυμνάζονται χρειάζονται 0,6-0,9 γραμμάρια ανά μισό κιλό, ή 1,4-2 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους.

Ο απλούστερος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης σου είναι να τρως περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τούτου λεχθέντος, δεν δημιουργούνται όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, που δεν περιέχει σχεδόν τίποτα παρά πρωτεΐνη και νερό. Δες παρακάτω 3 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου.

#1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλώσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το στήθος είναι το πιο λεπτό μέρος. 85 γραμμάρια ψητού, χωρίς δέρμα στήθος κοτόπουλου σου προσφέρουν περίπου 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και 140 θερμίδες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κοτόπουλου σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Ωστόσο, τα ίδια οφέλη παρατηρούνται επίσης όταν το βόειο κρέας είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης.

Το θρεπτικό προφίλ ενός κοτόπουλου επηρεάζεται συχνά από τη διατροφή του. Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3. Εκτός από τις πρωτεΐνες, το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή νιασίνης, βιταμίνης Β6, σεληνίου και φωσφόρου. Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε 100 γραμμάρια: 31 γραμμάρια (80% των θερμίδων).

#2. Στήθος γαλοπούλας

Το στήθος γαλοπούλας είναι μια πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά. Το στήθος είναι το πιο λεπτό μέρος του πουλερικού. 85 γραμμάρια ψητού, χωρίς δέρμα στήθος γαλοπούλας περιέχουν περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και 125 θερμίδες. Η γαλοπούλα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, βιταμίνη Β6 και σελήνιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή φωσφόρου και ψευδαργύρου. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης. Αυτό το αμινοξύ βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε 100 γραμμάρια: 30 γραμμάρια (95% θερμίδες)

#3. Ασπράδι αυγού

Όπως τα περισσότερα άλλα ζωικά τρόφιμα, τα αυγά έχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που περιέχει όλα τα αμινοξέα. Οι περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στα αυγά βρίσκονται στον κρόκο. Ωστόσο, τα ασπράδια αυγών περιέχουν τουλάχιστον το 60% της πρωτεΐνης σε ένα αυγό. Μια μερίδα (243 γραμμάρια) ασπράδι αυγού προσφέρει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο περίπου 126 θερμίδες.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε 100 γραμμάρια: 11 γραμμάρια (91% θερμίδες)