Τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου το επεξεργασμένο φαγητό

Τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου το επεξεργασμένο φαγητό

Τι λέει ο ειδικός για το μέλλον της διατροφής με επεξεργασμένα τρόφιμα

Θα είναι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη παχύσαρκος σε λίγα χρόνια; Τα δεδομένα έτσι δείχνουν αλλά ας ελπίσουμε να γίνουν ραγδαίες αλλαγές και να το γλυτώσουμε.. Ο ειδικός Νίκος Καφεντζόπουλος αναλύει τους σημαντικότερους λόγους που κινδυνεύουμε παγκοσμίως από τη παχυσαρκία. Ας δούμε τον πρώτο που είναι πολύ επικίνδυνος και δεν είναι άλλος από το επεξεργασμένο φαγητό.

Με τον όρο επεξεργασμένο φαγητό εννοούμε τα τρόφιμα, όπως μπισκότα, αρτοσκευάσματα, γλυκά, ζαμπόν, μπεικον αλλά και ό,τι επεξεργάζεται επομένως και μπαίνει σε συσκευασία.

Στις δυτικές λεγόμενες κοινωνίες οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από ό, τι το 1970. Περίπου το 85-90 % των παραπανίσιων αυτών θερμίδων προέρχεται από δημητριακά, πρόσθετα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα. Μόνο το 2% προέρχεται από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Τι άλλαξε τόσο; Η βιομηχανία του τροφίμου.

Με νέες τεχνολογίες, η παραγωγή γλυκιάς ύλης, ζάχαρης κυρίως αλλά και σιρόπι καλαμποκιού (High-fructose corn syrup), η κατανάλωση απογειώθηκε και προστέθηκε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Το σιτάρι άρχισε να αλέθεται και έτσι να αφαιρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά. Τα φυτικά λιπαρά παράγονται φθηνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες από ποτέ, όπως και το αλάτι (75% του αλατιού που καταναλώνουμε είναι κρυμμένο στα επεξεργασμένα τρόφιμα).

Πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα όμως;

Το πόσο θα φάμε ρυθμίζεται από χημικούς άλλα και μηχανικούς μηχανισμούς. Τρώμε μέχρι να «τεντώσει» το στομάχι μας και όχι μέχρι να φτάσουμε έναν καθορισμένο αριθμό θερμίδων. Δεδομένου ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα έχουν συμπυκνωμένες τις θερμίδες και είναι πολύ χαμηλά σε φυτικές ίνες, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες προτού αισθανθεί το στομάχι μας γεμάτο.

Επιπλέον, σταματάμε να τρώμε με βάση και την ποιότητα.

Φτωχή τροφή μας οδηγεί να τρώμε ακόμα περισσότερο για να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Δεν σταματάει όμως εκεί. Η ζάχαρη και τα λιπαρά προκαλούν υπερδιέγερση του κέντρου ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, κυρίως μέσω της έκκρισης ντοπαμίνης. Και ο αρχέγονος εγκέφαλος μας πώς να το διαχειριστεί;

Τα παλιά τα χρόνια, τόσο γλυκό ήταν μόνο το μέλι, το οποίο ήταν διαθέσιμο μόνο εποχιακά. Το λίπος το παίρναμε κυρίως από τα ζώα, που τότε δεν ήταν και τόσο λιπαρά. Και το αλάτι ήταν διαθέσιμο μόνο στο νερό. Τι έκανε λοιπόν η βιομηχανία τροφίμου; Έφτιαξε τρόφιμα που συνδυάζουν την τέλεια αναλογία λίπους, ζάχαρης και αλατιού για να μας κάνει ευτυχισμένους. Αυτή η τέλεια αναλογία και υφή προκαλεί έκρηξη ντοπαμίνης και καθιστά κάποια τρόφιμα ακαταμάχητα.

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα! Ο εγκέφαλος μας δεν είναι έτοιμος γενετικά για να το διαχειριστεί όλο αυτό. Έγιναν αυτά πολύ γρήγορα. Η αποφυγή τους είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπες στο https://nutribase.gr

DPG Network