5 τροφές που μπορείς να δοκιμάσεις όταν είσαι πολύ αγχωμένη

5 τροφές που μπορείς να δοκιμάσεις όταν είσαι πολύ αγχωμένη

Καταπολέμησε το άγχος με αυτές τις τροφές.

Όταν οι προθεσμίες της δουλειάς αρχίζουν να συσσωρεύονται και η ατζέντα σου είναι γεμάτη και δεν έχει χώρο να σημειώσεις τις εκκρεμότητες σου, ποιος έχει χρόνο για υγιεινή διατροφή; Όμως, όσον αφορά την καταπολέμηση των επιπέδων άγχους, αυτό που τρως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης. Ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα ή, ακόμη καλύτερα, στη συναισθηματική σου ανταπόκριση.

Όταν λοιπόν νιώθεις τρομερά αγχωμένη καλό θα είναι να τρως φαγητά που σε βοηθούν να ηρεμήσεις και να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου.

Γι’ αυτό βρήκαμε πέντε τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό.

#1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι δελεαστικό να παραγγείλεις ένα cheeseburger όταν νιώθεις τέρμα στρεσαρισμένη, αλλά καλύτερα να μην υποκύψεις κι αντ’ αυτού να επιλέξεις ένα «πράσινο» γεύμα. «Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο παράγει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί ευχαρίστηση, βοηθώντας σε να παραμείνεις ήρεμη», λέει η Heather Mangieri, RDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Μια μελέτη στην Εφημερίδα των Συναισθηματικών Διαταραχών 2.800 ατόμων μεσηλίκων και ηλικιωμένων διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν το περισσότερο φυλλικό οξύ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης από εκείνους που έλαβαν λιγότερο. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψε ότι οι φοιτητές τείνουν να αισθάνονται πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί τις μέρες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

#2. Στήθος γαλοπούλας

Ίσως έχετε ακούσει ότι η τρυπτοφάνη στη γαλοπούλα φταίει για αυτή τη μεταγευματική υπνηλία στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτό το αμινοξύ βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, «τη χημική ουσία και τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευημερίας», λέει η Mangieri. Από μόνη της, η τρυπτοφάνη μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatry Neuroscience, άνδρες και γυναίκες που ήταν συζητήσιμοι (βάσει τεστ προσωπικότητας) έλαβαν είτε συμπληρώματα τρυπτοφάνης είτε ένα εικονικό φάρμακο για 15 ημέρες. Εκείνοι που έλαβαν τρυπτοφάνη θεωρούνταν πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες της μελέτης τους στο τέλος των δύο εβδομάδων σε σύγκριση με εκείνους που πότε δεν το έλαβαν. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, tofu, ψάρια, φακές, βρώμη, φασόλια και αυγά.

#3. Πλιγούρι βρώμης

Εάν είσαι ήδη λάτρης των υδατανθράκων, είναι πιθανό ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εσένα και ένα ντόνατ όταν σε χτυπήσει το άγχος. Πρώτος κανόνας: Μην αρνηθείς εντελώς τη λαχτάρα. Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει σεροτονίνη, την ίδια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζεται από ορισμένα αντικαταθλιπτικά. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου», λέει η Mangieri, οπότε ένας σύνθετος υδατάνθρακα όπως το πλιγούρι βρώμης δεν θα συμβάλει στην ήδη πιθανή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

#4. Γιαούρτι

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν μέσω χημικών ουσιών του σώματος, γι 'αυτό το άγχος μπορεί να ερεθίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε 36 υγιείς γυναίκες αποκάλυψε ότι η κατανάλωση προβιοτικών στο γιαούρτι μείωσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε περιοχές που χειρίζονται το συναίσθημα, συμπεριλαμβανομένου του στρες. Αυτή η μελέτη ήταν μικρή, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα - αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι το γιαούρτι είναι γεμάτο ασβέστιο και πρωτεΐνες εκτός από τα προβιοτικά, τότε μπορείς απλά να προσθέσεις περισσότερο στη διατροφή σου.

#5. Σολομός

Το stress μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών άγχους, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον σολομό έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων των ορμονών του στρες», λέει η Lisa Cimperman, RD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Case Medical Center και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 είχαν μείωση κατά 20% στο άγχος σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε χάπια εικονικού φαρμάκου.