4 οφέλη που έχουν τα ραπανάκια στην υγεία σου

4 οφέλη που έχουν τα ραπανάκια στην υγεία σου

Το λαχανικό αυτό μπορεί να έχει αρκετά εντυπωσιακό αντίκτυπο στην υγεία σου.

Πιθανότατα έχεις φάει ραπανάκια σε σαλάτες, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις αυτό το τραγανό, αναζωογονητικό λαχανικό - και αρκετοί λόγοι να τα τρως πιο συχνά. Τα ραπανάκια, ένα σταυρoειδές λαχανικό (ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το λάχανο και το μπρόκολο), προσφέρουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

#1. Τα ραπανάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια έχει λιγότερες από 20 θερμίδες, μόλις 4 γραμμάρια υδατανθράκων (σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών), σχεδόν ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και χωρίς λίπος. Ένα φλιτζάνι φέτες ραπανάκια παρέχει επίσης περίπου το 30% της ημερήσιας αξίας για την ανοσοποιητική βιταμίνη C, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

#2. Τα ραπανάκια περιέχουν προστατευτικές ενώσεις για την υγεία

Ως μέλος της οικογένειας των σταυροειδών λαχανικών, τα ραπανάκια περιέχουν φυσικές ουσίες που περιέχουν θείο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι ενώσεις στα ραπανάκια έχουν επίσης καταδείξει αντιβακτηριακή δραστικότητα, μεταξύ άλλων εναντίον των βακτηρίων Helicobacter pylori, τα οποία συνδέονται με έλκη και καρκίνο του στομάχου.

#3. Τα αντιοξειδωτικά στα ραπανάκια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το αντιοξειδωτικό έχει γίνει λέξη-κλειδί που ορίζει ένα τρόφιμο ως υγιεινό ή έχει λειτουργικά οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πράγματι αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των ασθενειών.

Σε μια περιεκτική ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ραπανάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική από την αρχαιότητα, παρέχουν διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών. Αυτά βρίσκονται στη βρώσιμη ρίζα των λαχανικών, καθώς και στα λάχανα, τους σπόρους και τα φύλλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φυσικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα.

#4. Τα ραπανάκια μπορεί να προστατεύσουν από τον διαβήτη

Μέχρι το 2060, ο αριθμός των ενηλίκων των ΗΠΑ που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη προβλέπεται να τριπλασιαστεί. Ενώ η απλή κατανάλωση περισσότερων ραπανιών από μόνη της δεν αναιρεί τον κίνδυνο, η έρευνα δείχνει μια ευεργετική σχέση μεταξύ του λαχανικού και της νόσου.

Μια κριτική του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients εξέτασε τη σχέση μεταξύ ραπανιών και διαβήτη. Αυτό περιλάμβανε χυμό ρίζας ραπανάκι, εκχύλισμα και λαχανάκια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα πιθανώς σχετίζονται με την ικανότητα των λαχανικών να ενισχύσουν τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος και να επηρεάσουν θετικά τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τη γλυκόζη. Τα ραπανάκια φαίνεται επίσης να μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο και να προάγουν την πρόσληψη γλυκόζης, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.