Ξηροί καρποί: μικροί και θαυματουργοί

Ξηροί καρποί: μικροί και θαυματουργοί

Μια θαυμάσια λύση για τσιμπολόγημα. 

Οι ξηροί καρποί είναι μία θαυμάσια λύση για ενδιάμεσο σνακ, ή ως συμπλήρωμα στις σαλάτες, το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας. Είναι τροφή με πλούσια διατροφική αξία, που δεν γεμίζει τον οργανισμό μας με περιττές, μη ωφέλιμες θερμίδες. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, και στη μείωση της κακής χοληστερίνης.

Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών, μπορεί να μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως είναι η βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκός, σελήνιο και σίδηρο.

Αν και η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λιπαρά κυμαίνεται από 50-70%, ελάχιστα από αυτά είναι κορεσμένα. Αντίθετα, είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και συγκεκριμένα στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά προάγουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Aυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες, περίπου τριάντα γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά, αλλιώς μπορεί να οδηγηθούμε σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.