Macro diet: Η δίαιτα των αθλητών που θα σε βοηθήσει να διώξεις το λίπος

Τσακιρίδου Χριστίνα
Macro diet: Η δίαιτα των αθλητών που θα σε βοηθήσει να διώξεις το λίπος

Βάζοντας τα μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου θα ενισχύσεις την υγεία σου.

H δίαιτα Μacro (γνωστή και ως μακροθρεπτική δίαιτα) βασίζεται στην ελεγχόμενη κατανάλωση των 3 βασικών μακροθρεπτικών συστατικών: την πρωτεϊνη, τον υδατάνθρακα και τα λίπη. Eφευρέθηκε από bodybuilders και σύντομα απέκτησε χιλιάδες υποστηρικτές.

Ουσιαστικά αυτή η μέθοδος διατροφής δίνει έμφαση στην ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών και όχι στην απλή καταμέτρηση θερμίδων. Υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους και εμφανής μείωση λίπους χωρίς πείνα. Η γυμναστική δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να επιταχύνει την αλλαγή σύστασης του σώματος, με αποτέλεσμα να στεγνώσεις πολύ πιο γρήγορα.

H δίαιτα banting υπόσχεται άμεση απώλεια λίπους- Τα βασικά tips για να την δοκιμάσεις



Πώς λειτουργεί η δίαιτα macro

Ουσιαστικά το κύριο μέλημα της μέτρησης των θερμίδων είναι οι μακρο-θρεπτικές ουσίες. Με αυτό εννοούμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, και τα λιπαρά. Το λεγόμενο Macro-Tracking ελέγχει αποτελεσματικά τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά. Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν στο κινητό σου και δίνουν πλήρεις λεπτομέρειες για κάθε τροφή (My Macros, FitnessPal κ.ά). Έτσι έχεις τη δυνατότητα να φας τα πάντα αρκεί να φροντίζεις ώστε η ακριβής κατανομή των τριών ομάδων στοιχείων να συμφωνεί με την συνιστώμενη για εσένα λήψη θερμίδων.

https://www.instagram.com/p/CPhPrRaJVYe/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς θα την εφαρμόσεις

Συνήθως ένας σύνηθες καταμερισμός της μακρο-δίαιτας είναι 40/40/20. Αυτό αντιστοιχεί ουσιαστικά σε 40% της καθημερινής διατροφής να αποτελείται από πρωτεΐνες, ένα ακόμη 40% να προστίθεται σε υδατάνθρακες και ένα μικρότερο 20% από λιπαρά στοιχεία.

Εάν γυμνάζεσαι συχνά μπορείς να αυξήσεις την καθημερινή λήψη πρωτεϊνών, μειώνοντας αντίστοιχα τα άλλα δύο ποσοστά. Εάν πάλι θέλεις άμεση απώλεια βάρους, μπορείς να μειώσεις αντίστοιχα τα ποσοστά λήψης υδατανθράκων και λιπαρών.

Πηγή κεντρικής: freepik.com