Έχεις Covid-19; Όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να καταναλώνεις για να αναρρώσεις γρήγορα

Ιωάννα Τζανή
Έχεις Covid-19; Όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να καταναλώνεις για να αναρρώσεις γρήγορα

Αυτές οι τροφές θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα εάν νοσείς από κορονοϊό.

Μιας και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας νοσεί αυτή τη χρονική περίοδο από κορονοϊό, αφού κατά τη διάρκεια των γιορτών οι περισσότεροι από εμάς κολλήσαμε, καλό θα είναι να ξέρεις ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη γρηγορότερη ανάρρωση και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα από τα συμπτώματα που ενδεχομένως σε ταλαιπωρούν.

Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει μαγική δίαιτα που μπορεί να εξαφανίσει κάθε σύμπτωμα, ωστόσο υπάρχουν τροφές που αν συμπεριληφθούν στη διατροφή σου, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, αλλά και τη διάρκεια του ιού.


https://www.instagram.com/p/CGO3pnRpyf6/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

tsai1

4 λόγοι για να βάλεις το τσάι κανέλας στη ζωή σου

Η κατάλληλη διατροφή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι καθαρά προσωπική υπόθεση

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτόν τον ιό αλλά και για τις παραλλάξεις του, δείχνουν ότι τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μυϊκό πόνο, κόπωση, πονοκεφάλους, πονόλαιμο και συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια.

Μπορεί, επίσης, να χάσεις την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησής σου, κάτι που ενδεχομένως επηρεάσει την όρεξή σου.

Εκτός από τις μεγάλες διακυμάνσεις στα συμπτώματα, υπάρχουν επίσης ορισμένα άλλα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όπως τι σου αρέσει να τρως όταν είσαι άρρωστη (για εμένα αυτό είναι η σούπα minestrone, τα pretzels και το τσάι με λεμόνι!).

Ανάλογα με τα συμπτώματα και τη βαρύτητά τους, καθώς και το τι σου αρέσει να τρως, η διατροφή σου θα διαφέρει από τη διατροφή κάποιου άλλου που έχει Covid-19.



Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική

Το να πίνεις πολύ νερό όταν νοσείς είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά εάν εμφανίζεις πυρετό ή διάρροια. Οι καλύτερες επιλογές για να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι οι εξής:

  • νερό
  • τσάι με μέλι
  • ζωμός
  • χυμός
  • χαμομήλι
  • seltzer
  • ηλεκτρολυτικά ποτά

Το τσάι με μέλι είναι ανακουφιστικό και μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στον βήχα.

Σημασία έχει η διατροφή, αλλά και οι θερμίδες

Όταν νοσείς από οποιονδήποτε ιό, το σώμα σου χρειάζεται θερμίδες προκειμένου να έχει ενέργεια για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά - συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών A, C, D και E και του ψευδάργυρου - που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ειδικοί δε συνιστούν να ξεκινήσεις μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων αυτή τη στιγμή, ειδικά χωρίς να μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό σου ή έναν διαιτολόγο, κυρίως επειδή πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι εύκολο να ληφθούν από τα τρόφιμα με μια ποικίλη διατροφή και επίσης επειδή σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες.

Ένα smoothie φτιαγμένο με φρούτα και γιαούρτι ή βούτυρο ξηρών καρπών μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σου αν δεν πεινάς.

Η κοτόσουπα είναι ανακουφιστική και ευεργετική όταν έχεις λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το τζίντζερ βοηθά στις ναυτίες (πρόσθεσέ το στο τσάι σου ή σε μία σούπα καρότου).

Μην ξεχνάς ότι το να προσπαθείς να λάβεις όσες περισσότερες θερμίδες μπορείς και να καταναλώνεις τροφές που σε βοηθούν να νιώθεις καλά, είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ανησυχείς για τη λήψη αρκετού ψευδαργύρου ή βιταμίνης Α.



Τρόφιμα που πρέπει να περιορίσεις

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και μπορεί να αναστείλει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, οπότε αν αρχίσεις να έχεις συμπτώματα, μην πιεις σε καμία περίπτωση ποτό και αντικατάστησέ το με ένα ενυδατικό ρόφημα.

Εάν έχεις συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση τροφίμων που είναι δύσκολα στην πέψη, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς μπορεί να διαταράξουν το στομάχι και τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τα κράκερ (και άλλα τραγανά, σκληρά τρόφιμα), τα πικάντικα τρόφιμα και οτιδήποτε πολύ όξινο (λεμόνι, ξύδι) μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σου εάν έχεις πονόλαιμο ή/και βήχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

9 εύκολοι τρόποι για να μην παρεκκλίνεις από την υγιεινή διατροφή σου

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν το τσάι σου ανθυγιεινό