Βάλε λάδι κι έλα βράδυ

Βάλε λάδι κι έλα βράδυ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, το λάδι ελιάς ήταν το «χρυσό υγρό», ένα σύμβολο υγείας και δύναμης κατά την αρχαιότητα που χρησίμευε εκτός από τροφή και ως φάρμακο και μαγικό συνθετικό.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο ρόλος του στην καθημερινότητά μας παραμένει βασικός, αποτελώντας βασική πηγή βιταμίνης Ε για τον οργανισμό μας και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.

Τα είδη που υπάρχουν διαφέρουν σε βαθμό οξύτητας, γεύση, χρώμα και ποιότητα. Αυτά είναι:

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Εχει εξαιρετικό χρώμα, άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.

Παρθένο ελαιόλαδο: Διαφοροποιείται από το εξαιρετικά παρθένο, όχι μόνον ως προς τον βαθμό οξύτητας

Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα: Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, ανοικτό κιτρινοπράσινο χρώμα και η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.

Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για ένα σχεδόν άγευστο λάδι με οξύτητα έως 0,3%.

Πυρηνέλαιο: Έχει απαλή, ήπια γεύση και προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου.

Αγουρέλαιο: Το αγουρέλαιο είναι το πρώτο λάδι της ελιάς, που συλλέγεται για να φτάσει σε εμάς, αφού παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα. Πρόκειται για ένα λάδι με έντονη γεύση ελιάς και άρωμα, που το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό.

Για να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο στις σαλάτες και το φαγητό σας, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού.