Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και δεν το ξέρεις- Τα γραμμάρια είναι το μυστικό

Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και δεν το ξέρεις- Τα γραμμάρια είναι το μυστικό

Λίγοι γνωρίζουν την επαρκή ποσότητα φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέρα για να είναι υγιείς.

Όλα τα προγράμματα διατροφής περιέχουν στις λίστες τους φυτικές ίνες. Δεν είναι τυχαίο καθώς οι σύνθετοι αυτοί υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου, αλλά έχουν κι άλλα συστηματικά οφέλη όπως τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, την υγεία της καρδιάς αλλά και τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν συστατικά των τροφών των οποίων η κατανάλωση προκαλεί διάφορες ευεργετικές ενέργειες στον οργανισμό μας. Οι ουσίες αυτές, δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα και μεταφέρονται ανέπαφες στο παχύ έντερο και εκεί υφίστανται μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ζύμωση από τα βακτήρια που αποικούν φυσιολογικά το έντερο. Επίσης, συγκρατούν νερό από το έντερο, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

voutyro1

8 φυτικά βούτυρα πλούσια σε γεύση και πρωτεΐνη

Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από 3% μέχρι 8%, ελαττώνουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μεταβάλλουν τους παράγοντες πήξης.

Tροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

fitikes ines trofes

Τα δημητριακά ολικής άλεσης
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Τα ποπ-κορν
Η αγκινάρα
Τα φασόλια
Οι φακές
Η βρώμη
Οι γλυκοπατάτες

Δυστυχώς, όμως, καθημερινά υπάρχει υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί παρενέργειες όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως τα υψηλά επίπεδα ινών μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος, και ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο.

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε πραγματικά κάθε μέρα;

Σύμφωνα με τον Andrew Reynolds, ερευνητή στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Otago, θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια καθορισμένη ποσότητα ινών κάθε μέρα για να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπερβούμε το επιτρεπτό όριο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια ινών την ημέρα. Αλλά η μελέτη μάς δείχνει ότι πρέπει να παίρνουμε τουλάχιστον 25- 29 γραμμάρια την ημέρα από τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια και φρούτα», λέει ο Reynolds.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε λοιπόν είναι απλά να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε λίγες ίνες σε κάθε γεύμα. Έτσι με τη διαδοχική πρόσληψη ινών, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες από τις γαστρεντερικές δυσφορίες που μπορεί να παρουσιάσει η αλόγιστη πρόσληψη ινών.

Και μην ξεχάσεις να ενυδατώνεσαι! Πρέπει να βεβαιωθείς ότι πίνεις καθημερινά 2,5 λίτρα νερό για να βοηθάς κι εσύ με τη σειρά σου στη σωστή πέψη του οργανισμού σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: