Το πρόβλημα τη Μεσογειακή διατροφή που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει

Το πρόβλημα τη Μεσογειακή διατροφή που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά που βασίζονται στην μεσογειακή διατροφή, πολλοί άλλοι άνθρωποι στον κόσμο νιώθουν αποκλεισμένοι σε αγαθά που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν must της Νο1 υγιεινής διατροφής παγκοσμίως.

Όλοι γνωρίζουν πως η Μεσογειακή Διατροφή κατατάσσεται σταθερά ως η πιο υγιεινή διατροφή παγκοσμίως. Πολυάριθμες μελέτες την έχουν συνδέσει με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αλλά ενώ υπάρχουν πολλά για τα οποία «ορκιζόμαστε» για τη Μεσογειακή Διατροφή, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο δεν μιλάμε και πολύ.

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, αλλά αποκλείει τις παραδοσιακές κουζίνες πολλών εθνών που βρίσκονται στις μεσογειακές ακτές. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο παγκοσμίως. Επιπλέον, η τρέχουσα ερμηνεία της δίαιτας δεν είναι τόσο ευέλικτη ή προσιτή όσο φαίνεται να είναι, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τροφές που είναι απρόσιτες για πολλούς, σύμφωνα με έρευνα του Ηealthline.com. Κι ενώ μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά που βασίζονται στην μεσογειακή διατροφή, πολλοί άλλοι άνθρωποι στον κόσμο νιώθουν αποκλεισμένοι σε αγαθά που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν must της Νο1 υγιεινής διατροφής παγκοσμίως.

Θες όμορφο και νεανικό δέρμα; Βάλε στη διατροφή σου αυτούς τους 6 σπόρους

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη Μεσογειακή διατροφή πιο περιεκτική, ανεξάρτητα από την πολιτιστική κληρονομιά

mesogeiaki_diatrofi1.jpg

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου. Υπάρχουν 21 χώρες που αγγίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Σλοβενία, Συρία, Τυνησία και Τουρκία. Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται κυρίως στις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας, εξαιρουμένων εκείνων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής της περιοχής.

Ο λόγος για αυτό μπορεί να εντοπιστεί στη Μελέτη Επτά Χωρών. Από το 1952 έως το 1957, ο Αμερικανός ερευνητής Ancel Keys διεξήγαγε άτυπες, διερευνητικές μελέτες σε 7 χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές μελέτησαν τα πρότυπα διατροφής σε καθεμία από αυτές τις χώρες και μέτρησαν τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Τελικά, ο Keys και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα διατροφικά πρότυπα στην Ιταλία και την Ελλάδα συσχετίστηκαν με τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε αυτές τις χώρες. Έτσι, ο Keys άρχισε να προωθεί αυτόν τον τρόπο διατροφής για καλύτερη υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών. Σήμερα, οι ειδικοί επικρίνουν γρήγορα τις μεθόδους έρευνας του Keys. Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Critical Dietetics επισημαίνει ότι η μελέτη συνέλεξε δεδομένα μόνο από άνδρες και ότι, με εξαίρεση την Ιαπωνία, περιελάμβανε μόνο λευκούς πληθυσμούς κατά κύριο λόγο. Ο λόγος που οι μη ευρωπαϊκές κουζίνες δεν αποτελούν μέρος της Μεσογειακής Διατροφής δεν είναι ότι είναι λιγότερο θρεπτικές αλλά ότι αυτές οι χώρες δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώιμη έρευνα.

Η εστίαση μόνο στις ευρωπαϊκές κουζίνες μπορεί να στιγματίζει

1654510219325-875981598-diatrofi.jpg

Συνολικά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι θρεπτική. Δίνει έμφαση σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως), τις άπαχες πρωτεΐνες και τα ακόρεστα λίπη. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συνιστούν οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς. Αλλά το να αναφέρουμε συγκεκριμένα τις κουζίνες της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είναι απαραίτητα χρήσιμο και πολλές λίστες τροφίμων με Μεσογειακή Διατροφή στερούνται πολιτιστικής ποικιλομορφίας. «Το να λέμε ότι μια περιοχή τρώει υγιεινά σημαίνει ότι άλλες χώρες και τα πολιτιστικά τους τρόφιμα δεν είναι υγιεινά, κάτι που μπορεί να στιγματίσει», λέει η Shana Spence, MS, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. . Η αληθινή μεσογειακή διατροφή επεκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις βασικές ευρωπαϊκές, όπως το ψάρι και το ελαιόλαδο. «Κάθε χώρα και/ή πολιτιστική ομάδα στην περιοχή της Μεσογείου έχει τη δική της μοναδική διατροφική κουλτούρα και προτιμήσεις», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Alice Figueroa, MPH, RDN. «Δεν πρέπει να τονίσουμε μόνο τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε πολιτιστική κουζίνα

«Αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε θαλασσινά ή ελιές, αυτός ο τρόπος διατροφής δεν θα ήταν εφικτός», λέει η Shana Spence . Ομοίως, εάν κάποιος δεν έχει την πολυτέλεια να τρώει αυτά τα μεσογειακά βασικά προϊόντα συνεχώς, μπορεί να αποθαρρύνεται και να αισθάνεται ότι η υγιεινή διατροφή είναι απρόσιτη για εκείνον λένε οι ειδικοί. Από την άλλη πλευρά, η εστίαση σε γενικά πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών και η επιλογή ακόρεστων λιπαρών έναντι κορεσμένων, την καθιστά πιο ευέλικτη και προσαρμόσιμη. «Κάθε κουλτούρα τρώει λαχανικά, φρούτα και δημητριακά», λέει η Spence. «Η προσθήκη περισσότερων από αυτές τις τροφές στη διατροφή σας είναι εξαιρετική και υπάρχουν τρόποι να το κάνετε». Η Figueroa σημειώνει στο Healthline επίσης ότι πολλοί μη ευρωπαϊκοί πολιτισμοί ενσωματώνουν παρόμοια φαγητά: τα κάρυ λαχανικών είναι πυλώνας της ινδικής κουζίνας, τα stir-fries είναι βασικό στοιχείο στη Νοτιοανατολική Ασία, τα μαγειρευτά της Γουατεμάλας παρασκευάζονται με πολλά λαχανικά και λίγο κρέας, και τα φαγητά της Αιθιοπίας πολύ στα όσπρια».

Συμπέρασμα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πράγματι θρεπτική και προάγει την υγεία, αλλά η εστίασή της στις ευρωπαϊκές κουζίνες αποκλείει πολλά άλλα πολιτιστικά τρόφιμα που είναι εξίσου θρεπτικά. Η κατανάλωση μερικών από εκείνα τα παραδοσιακά ελληνικά και ιταλικά φαγητά που βλέπουμε συχνά στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως ο σολομός με φέτα και ντομάτες, μπορεί να είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για φαγητό και ίσως το είδος του φαγητού που αγαπάτε. Το να έχετε ευελιξία με οποιαδήποτε δίαιτα ή διατροφικό μοτίβο είναι σημαντικό και αν έχετε νιώσει ότι τα αγαπημένα σας φαγητά και πιάτα αποκλείστηκαν από τη συζήτηση, δοκιμάστε να υιοθετήσετε μοτίβα από τη διατροφή με τα τρόφιμα που αγαπάτε. Αντί να προσπαθείτε να ακολουθήσετε τη Μεσογειακή Διατροφή σε Τ, δοκιμάστε να τρώτε πολλές φυτικές τροφές και να επιλέγετε ακόρεστα λιπαρά έναντι κορεσμένων.