Πώς θα τρως τα σνακ για να μένεις χορτάτη όλη μέρα

Πώς θα τρως τα σνακ για να μένεις χορτάτη όλη μέρα

5 tips για να βελτιώσεις τόσο το σώμα όσο και την υγεία σου.

Τα σνακ αποτελούν ένα πολύπλοκο θέμα όσον αφορά στη διατροφή, καθώς δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις επιλογές φαγητού που κάνουμε. Σε όλες μας έχει συμβεί να φάμε κάτι μικρό και μετά από λίγο να πεινάμε ξανά - ακόμα και περισσότερο απ' ό, τι πριν καταναλώσουμε το σνακ. Και εκεί είναι που πέφτουμε στην παγίδα του τσιμπολογήματος, και μάλιστα ανθυγιεινού.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αρκεί να ακολουθήσεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις χορτάτη και γεμάτη ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το No 1 σνακ για να μειώσεις τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

#1. Συντόνισε το μυαλό με το σώμα σου

Το υγιεινό σνακ δεν έχει να κάνει μόνο με τα τρόφιμα που καταναλώνεις, αλλά και με το πώς σκέφτεσαι και αισθάνεσαι για το φαγητό. Η εξάσκηση της επίγνωσης σχετικά με τις ώρες κατανάλωσης μπορεί να σε βοηθήσει να τρως θρεπτικά σνακ όταν το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Για να εξασκηθείς σε αυτό, επισκέψου έναν διατροφολόγο, ώστε να σε βοηθήσει να προσεγγίζεις το φαγητό σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και να κατανοήσεις ότι η διατροφή περιλαμβάνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Όσο πιο συντονισμένη είσαι με αυτό που τρως και πώς σε κάνει να νιώθεις, τόσο πιο εύκολο είναι να προσεγγίσεις υγιεινά τρόφιμα.

#2. Κατανάλωσε λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι πραγματικά το καλύτερο σνακ. Όχι μόνο παρέχουν στον οργανισμό σου φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία σε τόσα πολλά επίπεδα, αλλά θα σε κρατήσουν και χορτάτη για περισσότερη ώρα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν μια απολαυστική τραγανή γεύση. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες επιβραδύνει το πεπτικό σύστημα, το οποίο σε βοηθά να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ωμά καρότα, οι πολύχρωμες πιπεριές και τα αγγούρια είναι υπέροχες επιλογές.

#3. Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιμείνεις σε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν τρως κυρίως φρέσκα λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και δημητριακά ολικής αλέσεως για γεύματα και σνακ, είσαι σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τόσο στο σώμα όσο και στην υγεία σου.

#4. Κατανάλωσε πρωτεϊνούχα σνακ

Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, γι' αυτό βεβαιώσου ότι το σνακ σου περιέχει αρκετή ποσότητα. Ένα από τα αγαπημένα μου πρωτεϊνούχα σνακ είναι το γιαούρτι με σπόρους chia και αμύγδαλα. Σύμφωνα με έρευνες, οι σπόροι chia έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τη γλυκόζη σε υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης και να αυξάνουν τον κορεσμό, καθώς επίσης είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Όσον αφορά στα αμύγδαλα που προσθέτω, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σε σύγκριση με παρόμοια ποσότητα θερμίδων σε κράκερ, τα αμύγδαλα βοηθούν ένα άτομο να μείνει χορτάτο για περισσότερη ώρα. Extra tip: Αρκέσου σε περίπου μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους την ημέρα, καθώς είναι αρκετά υψηλοί σε θερμίδες και λίπος.

#5. Κράτα τον οργανισμό σου ενυδατωμένο

Το να πίνεις πολύ νερό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να βελτιώσεις την υγεία σου. Κάθε σύστημα στο σώμα σου λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ενυδατωμένο. Το να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του σνακ μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αισθανθείς χορτάτη πιο γρήγορα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που πίνουν νερό πριν από ένα γεύμα, καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα φαγητού σε σχέση με εκείνα που δεν πίνουν. Θα μπορούσες, επίσης, να αναζητήσεις ενυδατικές τροφές, καθώς η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Το καρπούζι είναι μια νόστιμη επιλογή τόσο για ενυδάτωση όσο και για να νιώθεις ικανοποίηση.

Cover photo: @bentheliem