Τα σνακ που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και καταστρέφουν τους στόχους σου για απώλεια βάρους

Τα σνακ που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και καταστρέφουν τους στόχους σου για απώλεια βάρους
Pexels

Τι γίνεται αν η επιλογή της τροφής σου στην πραγματικότητα σε κάνει να πεινάς περισσότερο αντί να σε χορταίνει; Και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, είναι αλήθεια -σύμφωνα με κορυφαίους διαιτολόγους.

 

Τα αρχικά ικανοποιητικά σνακ, όπως ένα γλυκό ντόνατ, ένα λαχταριστό κρουασάν, ακόμη και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μην σε χορτάσουν και να θέλεις κάτι πιο χορταστικό, λέει η Dr Duane Mellor από την Ιατρική Σχολή Aston.

«Είναι πιθανό ότι ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και να συμβάλουν στη διαχείριση της πείνας, ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα τείνουν να μην ενεργοποιούν τις ορμόνες κορεσμού που μας σταματούν από το να τρώμε».

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά στις δώδεκα «ένοχες» τροφές που στην πραγματικότητα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

Με αυτό το Tik Tok Tip οι φράουλες και τα μούρα σου θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκα

Κρουασάν

Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις ότι το «ταπεινό» κρουασάν είναι μια παγίδα που θα σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Το αρχικά αυστριακό (όχι γαλλικό!) γλυκό παίρνει μια πενιχρή βαθμολογία στον δείκτη κορεσμού, ο οποίος μετράει πόσο χορτάτους μας αφήνει ένα τρόφιμο. Το κρουασάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχει επίσης πολλές θερμίδες, και επειδή το τρώμε γρήγορα, μπορεί να μην ενεργοποιήσει τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Η διατροφολόγος Dr. Kathleen Zelman έγραψε στο WebMD: «Δεν υπάρχουν πολλά σε ένα κρουασάν που να σας κάνουν καλό, είναι γεμάτα σε λίπος και λευκό αλεύρι που σας δίνουν περισσότερες θερμίδες χωρίς να σας αφήνει ικανοποιημένους».

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να παρατήσεις το κρουασάν και να επιλέξεις ένα αυγό ποσέ σε φρυγανιά ολικής άλεσης.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Τώρα μπορεί να το διαβάζεις αυτό με απόλυτη δυσπιστία -ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών δεν είναι καλή επιλογή για ενδιάμεσο σνακ προκειμένου να μην πεινάσεις μέχρι το μεσημεριανό γεύμα;

Η Δρ Zelman κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση στο ότι όσο περισσότερο μασάμε μια τροφή, τόσο πιο ικανοποιητική- χορταστική είναι. Έτσι, λοιπόν, το γιαούρτι «πάει περίπατο». Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εκδοχές τους με χαμηλά λιπαρά, συχνά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ικανές να στείλουν το σάκχαρο στο αίμα μας στα ύψη, χωρίς τα λιπαρά που μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Οπότε, μια καλύτερη εναλλακτική θα ήταν ένα γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, μαζί με granola, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ντόνατς

Τα ντόνατς είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, χωρίς θρεπτικά στοιχεία. Προσφέρουν πολλές θερμίδες χωρίς σχεδόν κανένα διατροφικό όφελος. «Ακόμη, δεν μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν έχουμε φάει αρκετά, με αποτέλεσμα να τα υπερκαταναλώνουμε», υποστηρίζει η Δρ Mellor.

Μία διατροφολόγος εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ο «σωστός» ρυθμός επαναφοράς του σώματος μετά τη γέννα

Μάφινς

Όσο ωραία και αν είναι, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μάφινς δεν πρόκειται ποτέ να είναι το πιο θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας. Ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός μάφιν και μιας φέτας κέικ!

Η Dr Zelman λέει: «Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο είναι γεμάτα σε επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, ζάχαρη και λίπος - ένας τέλειος τρόπος για να μαζέψετε πολλές θερμίδες χωρίς να ικανοποιήσετε την πείνα σας».

Ασπράδια αυγών

Γνωστά ως μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, μόλις δύο πρωτεϊνούχα αυγά παρέχουν πηγή σχεδόν όλων των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, εκτός από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β3. Αν όμως παραλείψεις τον κρόκο, αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες θερμίδες, πράγμα που φυσικά δίνει το «πράσινο φως» για να ψάξεις αλλού να καλύψεις το κενό.

Δημητριακά με τεχνητά γλυκαντικά

Οι ειδικοί μάς λένε συνέχεια να αποφεύγουμε αυτά τα βασικά προϊόντα πρωινού, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη. Αλλά ακόμα και αυτά που είναι φτιαγμένα με τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν έχουμε αυτή τη γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες, το σώμα μας εξακολουθεί να αναζητά αυτές τις θερμίδες. Είναι πιθανώς καλύτερο να γλυκάνουμε τα δημητριακά με φρέσκα φρούτα, καθώς αυτό προσθέτει περισσότερο όγκο για να μας βοηθήσει να μείνουμε χορτάτοι.

Χυμός φρούτων

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εκτοξεύονται εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που βρίσκεται στο χυμό φρούτων. Έχουν επίσης μικρή ποσότητα φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι χωνεύονται εύκολα, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δραματική πτώση της ενέργειας, αφήνοντάς μας να λαχταράμε φαγητό. «Σε σύγκριση με την κατανάλωση του πραγματικού φρούτου, αυτό δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε τόσο χορτάτοι», δήλωσε η Δρ Mellor.

Λευκό ρύζι

Το όχι και τόσο μυστικό όπλο για να αισθανόμαστε χορτάτοι είναι οι φυτικές ίνες, και το ρύζι τις έχει σε αφθονία. Αλλά ο τύπος ρυζιού που επιλέγουμε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, με το λευκό ρύζι να είναι απαγορευτικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα πριν πέσει και πάλι, προειδοποιεί η Δρ Mellor.

Αυτό απλώς μας κάνει να πεινάμε ξανά, γι' αυτό είναι καλύτερο να επιλέγουμε καστανό ρύζι ή ρύζι μπασμάτι, το οποίο δεν έχει τόσο δραστικό αντίκτυπο στο σάκχαρο.

Τα διατροφικά trends του TikTok που εγκρίνει και ο ειδικός

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί δεν έχει τις φυτικές ίνες που έχουν οι ποικιλίες ολικής άλεσης, οπότε δεν νιώθουμε το ίδιο χορτάτοι μετά την κατανάλωσή του. Το λευκό ψωμί μπορεί να έχει ωραία γεύση, αλλά η Dr Zelman λέει ότι θα πρέπει να προτιμήσουμε αυτό με το σιτάρι ολικής αλέσεως, σίκαλη ή πολύσπορο.

Αναψυκτικά

Γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες, κανείς δεν πιστεύει ότι τα ανθρακούχα ποτά κάνουν καλό στη σιλουέτα μας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Aston διαπίστωσε ότι όταν απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι, χημικοί υποδοχείς προκαλούν στα κύτταρα στην κορυφή του στομάχου την τάση να απελευθερώνουν την «ορμόνη της πείνας». Πρόκειται για την ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, αυξάνει την πρόσληψη τροφής και προωθεί την αποθήκευση λίπους.

Αλκοόλ

Οι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που αυξάνουν την όρεξη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί συχνά λαχταράμε ένα κεμπάπ, ένα burger ή πατάτες μετά από μια νυχτερινή έξοδο.

«Το αλκοόλ μειώνει την επίγνωση του τι τρώτε, και αν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επιθυμία για τσιμπολόγημα», εξηγεί η Δρ Mellor.

Πατατάκια

«Όπως τα κρουασάν, έτσι και τα πατατάκια (και οι τηγανητές πατάτες) τρώγονται γρήγορα, οπότε είναι πιο πιθανό να φάμε υπερβολικές ποσότητες», δηλώνει η ειδικός.