Άβολο φούσκωμα και ενόχληση στο στομάχι: Οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις

Άβολο φούσκωμα και ενόχληση στο στομάχι: Οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις
Pexels

Ενώ οι γευστικοί σου κάλυκες μπορεί να πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα ταιριάζουν, το στομάχι σου έχει άποψη.

Η πίτσα σε συνδυασμό με ένα ανθρακούχο αναψυκτικό δεν είναι ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Είναι νόμος και όλοι ορκιζόμαστε σε αυτόν. Μας κάνει καλό όμως όλο αυτό το λιωμένο τυρί και η ντομάτα που ανακατεύονται με ένα ανθρακούχο ρόφημα; Θα μπορούσε πράγματι να είναι λίγο έως πολύ τοξικός αυτός συνδυασμός; Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής φαίνεται να το πιστεύουν και προειδοποιούν να βάλουμε φρένο σε πολλά τέτοια δημοφιλή ζευγάρια -διαφορετικά κινδυνεύουμε από την οργή ενός παντοδύναμου πόνου στο στομάχι.

Οι ειδικοί στο Prepped Pots powered by MuscleFood λένε ότι διαφορετικά τρόφιμα αφομοιώνονται σε διαφορετικούς χρόνους, επομένως είναι καλύτερο να συνδυάσουμε αυτά που αφομοιώνονται σε παρόμοιο χρόνο προκειμένου να αποφύγουμε την ενόχληση και την υπερφόρτωση του πεπτικού μας συστήματος.

Μη ξεχνάμε, πως τα τρόφιμα έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα pH και αυτά με χαμηλότερα επίπεδα θεωρούνται όξινα, όπως τα δημητριακά, τα αυγά, το κρέας και τα ανθρακούχα ποτά.

Αυτά με υψηλότερα επίπεδα pH είναι αλκαλικά, και σε αυτά συγκαταλέγονται τα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν τροφές με διαφορετικά επίπεδα pH καταναλώνονται μαζί, το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει κανένα από αυτά σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια για όσους έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο στομάχι.

Το καβούρδισμα και 4 ακόμα τρόποι για να γίνει ο καφές η πιο υγιεινή συνήθεια

Ο Ashleigh Tosh, ειδικός σε θέματα υγείας και διατροφής στο Prepped Pots, δήλωσε: «Όταν συνδυάζετε τρόφιμα θα πρέπει να εξετάσετε δύο βασικά πράγματα- πόσο χρόνο χρειάζονται για να αφομοιωθούν και τα επίπεδα pH τους. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να προσέχετε τροφές με παρόμοιους χρόνους πέψης και παρόμοια επίπεδα pH για να δώσετε στο στομάχι την καλύτερη ευκαιρία να αφομοιώσει τα γεύματα αποτελεσματικά. Ο συνδυασμός λανθασμένων τροφών οδηγεί όχι μόνο σε άβολο φούσκωμα, αλλά εμποδίζει επίσης το σώμα σας να αξιοποιήσει στο έπακρο τα γεύματά σας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού με τα πρωινά αυγά μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει την ποσότητα σιδήρου που απορροφάται από το σώμα -σκεφτείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που απλώς πρόκειται να χαθούν!».

Όπως θα δεις παρακάτω, οι ειδικοί συγκέντρωσαν μερικούς συνδυασμούς τροφίμων που πρέπει να αποφύγουμε να συνδυάσουμε μαζί ώστε να αποφύγετε και το οδυνηρό φούσκωμα.

Μήπως το έχεις παρακάνει με τα λαχανικά; Έξι μυστικά ευεξίας που μάλλον έχεις καταλάβει λάθος

Ανθρακούχα ποτά και πίτσα

Αυτός ο κλασικός συνδυασμός μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο στομάχι. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες της πίτσας σε συνδυασμό με τα πρόσθετα σάκχαρα στα ανθρακούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν δραματική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πίτσα είναι επίσης μια λιπαρή τροφή και όταν αναμειγνύεται με ανθρακούχα ποτά μπορεί να είναι σκληρή για το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε μια άβολα αίσθηση κορεσμού και φουσκώματος.

Φρούτα και δημητριακά

Για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι, ο συνδυασμός φρούτων με δημητριακά μπορεί να είναι κακή ιδέα λόγω της διαφοράς τους στον χρόνο πέψης. Τα φρούτα χωνεύονται εύκολα από το στομάχι ενώ τα δημητριακά τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μαζί μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Καφές και τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Εάν πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ με αυγά το πρωί, είναι πιθανό να διαταράσσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μας. Ο καφές και το τσάι περιέχουν και τα δύο ιδιότητες που εξουδετερώνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τον σίδηρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε όλα τα οφέλη από το γεύμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να παραλείψουμε το τσάι και τον καφέ και να περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα αφού φάμε ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο.

Αυγά και κρέας

Ο συνδυασμός αυγών με κρέας όπως τα λουκάνικα μπορεί να είναι σκληρός για το πεπτικό σύστημα. Τα αυγά και το κρέας περιέχουν και τα δύο υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση πρωτεΐνης και ενόχληση στο στομάχι.

Γιαούρτια και φρούτα

Αν και ακούγεται σαν ένας υγιεινός συνδυασμός, το γιαούρτι θεωρείται αλκαλικό, ενώ πολλά δημοφιλή φρούτα που συνδυάζονται μαζί του, όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες, είναι όξινα. Μπορούμε πάντα να απολαύσουμε ένα μπολ με γιαούρτι και φρούτα ως νόστιμο πρωινό, αλλά το σωστό θα ήταν να επιλέξουμε αλκαλικά φρούτα όπως σμέουρα και μπανάνες.

Καταρρίπτοντας τους μύθους! Το νερό με λεμόνι δεν έχει καμία σχέση με αποτοξίνωση

pexels-nadin-sh-19051899.jpg