9 μαθήματα διατροφής από το 2025 μέχρι στιγμής

Πατούλια Κατερίνα
9 μαθήματα διατροφής από το 2025 μέχρι στιγμής

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι; Υπάρχει «λιγότερο κακό» αλκοόλ; Απαντάμε σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις.

Ήταν μια σημαντική χρονιά για τη διατροφή, και είμαστε μόνο στη μέση. Οι απόψεις για την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών είναι θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης και ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους του αλκοόλ για την υγεία.

Ακολουθούν 10 από τις αγαπημένες μας συμβουλές για τη διατροφή.

1. Η υγιής γήρανση μπορεί να ξεκινά με τον πρωινό καφέ

Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό τα οφέλη του καφέ για την υγεία: έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων. Τώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τη διατροφή τον Ιούνιο, μπορεί να υπάρχει και ένα άλλο πλεονέκτημα. Η κατανάλωση καφέ στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε υγιή γήρανση.

Στη μελέτη, οι νοσοκόμες που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη μεταξύ των ηλικιών 45 και 60 είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης — όπως η απουσία γνωστικών διαταραχών και χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η σκλήρυνση κατά πλάκας — σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν τη λιγότερη καφεΐνη.

2. Η βότκα με σόδα δεν είναι «πιο υγιεινή» από την μπύρα ή το ουίσκι

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ορισμένα αλκοολούχα ποτά, όπως τα κόκκινα κρασιά ή τα διαυγή οινοπνευματώδη ποτά, είναι «λιγότερο επιβλαβή» για την υγεία από τα πιο σκούρα οινοπνευματώδη ποτά ή την μπύρα. Ωστόσο, «το αλκοόλ είναι αλκοόλ», δήλωσε ο Jürgen Rehm, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο.

Οποιοδήποτε είδος, σε οποιαδήποτε ποσότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνος και καρδιακές παθήσεις.

caretta22.jpg

Ladies First με βότκα, κόκκινα φρούτα, αχλάδι και φρέσκο ανανά

Stathis Kefalas


3. Η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις πρωτεΐνες μπορεί να είναι παραπλανητική


Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θρεπτικά συστατικά του 2025, αλλά και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα. Πολλοί επιφανείς influencer στον τομέα της διατροφής ισχυρίζονται ότι δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη και ότι πρέπει να διπλασιάσουμε ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε την ποσότητα που συνιστάται σήμερα από τους υγειονομικούς φορείς.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη διατροφή υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, αν και ορισμένες ομάδες μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων.

4. Το ζεστό νερό με λεμόνι έχει κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι μαγικό ελιξίριο

Απώλεια βάρους, καλύτερη πέψη, λιγότερο φούσκωμα, πιο λεία επιδερμίδα — αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά οφέλη για την υγεία που αναφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζεστό νερό με λεμόνι.
Αν και το ρόφημα μπορεί να ενυδατώνει και να προσφέρει μια δόση βιταμίνης C, δεν θα λιώσει το λίπος ούτε θα αποβάλει τις τοξίνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ό,τι τρως φαίνεται στο δέρμα σου! Αυτές είναι οι τροφές που προτείνει η ειδικός για υγιή επιδερμίδα

Αμυγδαλοβούτυρο: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες


5. Δεν χρειάζεται να τρως κρέας για να λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

Όταν σκέφτεσαι τις πρωτεΐνες, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ίσως ένα μεγάλο, ζουμερό φιλέτο, τουλάχιστον αν καταναλώνεις κρέας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων γενικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

6. Υπάρχουν υγιεινά δημητριακά για το πρωινό, απλά πρέπει να ξέρεις τι να ψάξεις

Το πρωινό είναι σημαντικό, ειδικά αν περιέχει τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπαρών για να σε κρατήσει χορτάτη μέχρι το μεσημεριανό.
Πολλά δημητριακά πρωινού, τα οποία οι άνθρωποι αγοράζουν συχνά για λόγους ευκολίας, είναι εξίσου συχνά κακόφημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και των παραπλανητικών ισχυρισμών για την υγεία.

7. Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά πρέπει να τα μαγειρεύεις προσεκτικά

Στη δεκαετία του '70, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κατανάλωση αυγών μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σήμερα γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές πηγές χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ότι η κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με καρδιακές προσβολές.

Τα αυγά είναι καλά για την υγεία: Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 70 θερμίδες.

Ωστόσο, πρόσεξε τον τρόπο μαγειρέματος. Από τον Φεβρουάριο, μια επιδημία σαλμονέλας που σχετίζεται με τα αυγά έχει προκαλέσει ασθένεια σε δεκάδες άτομα και τουλάχιστον 21 άτομα έχουν νοσηλευτεί. Δεν χρειάζεται να αποφεύγεις εντελώς τα αυγά, αλλά φρόντισε να τα μαγειρεύεις καλά, μέχρι ο κρόκος να είναι σφιχτός και όχι ρευστός.

8. Η διατροφή σου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου


Χυμός από ξινά κεράσια, «κοκτέιλ για ύπνο», καρύδια, ένα ζεστό ποτήρι γάλα — πολλά τρόφιμα και ποτά υποτίθεται ότι βοηθούν στον ύπνο. Αλλά είναι αλήθεια; Ζητήσαμε από ειδικούς σε θέματα διατροφής και ύπνου να μας βοηθήσουν να εξετάσουμε τα στοιχεία. Μας είπαν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί πράγματι να συνδέονται με τον καλύτερο ύπνο, αλλά η συνολική διατροφική σας συνήθεια, και όχι συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, μπορεί να έχει την πιο σημαντική επίδραση.

9. Μαθαίνουμε περισσότερα για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Ο Robert F. Kennedy Jr., υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα «δηλητήριο», κατηγορώντας τα για την πρόκληση χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές έχουν πράγματι συνδέσει αυτά τα τρόφιμα με παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει επίσης εάν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν εθισμό ή ακόμη και να οδηγούν σε πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να αποφύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, εν μέρει επειδή είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε.