Ξέχνα το βράσιμο: το κόλπο που κάνει τον κατεψυγμένο αρακά τραγανό, γλυκό και πεντανόστιμο
Το μυστικό για τέλειο αρακά δεν είναι το νερό, αλλά το τηγάνι.
Ξέρεις τον κατεψυγμένο αρακά που πάντα καταλήγει «μουντός» και άγευστος; Ήρθε η ώρα να τον δεις με άλλα «μάτια». Με ένα μικρό κόλπο στο τηγάνι, ο αρακάς μπορεί να γίνει τραγανός, γλυκός και γεμάτος γεύση και από απλό συνοδευτικό ή βαρετό φαγητό, να γίνει ο πρωταγωνιστής στο πιάτο σου.
Ο έξυπνος τρόπος να μαγειρεύεις το αυγό για να παίρνεις όλες του τις πρωτεΐνες
Το κόλπο που αλλάζει τα πάντα
Αντί να βράσεις τον αρακά, ρίξ’ τον κατευθείαν σε ένα ζεστό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο ή φρέσκα μυρωδικά, και άφησέ τον να σωταριστεί για 5–7 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανός και να κρατήσει το λαμπερό πράσινό του χρώμα.
Το αποτέλεσμα; Ένας αρακάς με πραγματική γεύση, με μια μικρή γλυκύτητα και με την πιο «ζωντανή» υφή που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Γιατί λειτουργεί αυτό;
Όταν ο αρακάς βράζει, τα φυσικά σάκχαρά του διαλύονται στο νερό και μαζί φεύγει η γεύση του. Στο τηγάνι όμως, οι γεύσεις «σφραγίζονται» και οι βιταμίνες διατηρούνται πολύ καλύτερα. Έτσι, παίρνεις όλη τη φρεσκάδα του λαχανικού, χωρίς να θυσιάζεις τίποτα.
Ο καθηγητής λέει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να σε προστατέψει από Covid και long Covid
Πώς να τον σερβίρεις
- Ρίξε τον πάνω σε ζυμαρικά με λεμόνι και παρμεζάνα.
- Ανακάτεψέ τον με ρύζι ή κινόα για ένα εύκολο lunch bowl.
- Ή απλώς σέρβιρέ τον σαν τραγανό συνοδευτικό αντί για σαλάτα.
Extra tip!
Αν θέλεις να πάει ένα βήμα παραπέρα:
Πρόσθεσε στο τέλος λίγο ξύσμα λεμονιού ή φέτα τριμμένη.
Η οξύτητα θα ισορροπήσει τέλεια τη φυσική γλυκύτητα του αρακά.
Ο κατεψυγμένος αρακάς λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα «εύκολο συνοδευτικό» ή ένα βαρετό πιάτο τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις - είναι ένας κρυμμένος θησαυρός.
Αρκεί να του φερθείς σωστά: χωρίς νερό, χωρίς υπερβολές, μόνο με λίγη αγάπη και λίγο βούτυρο.
Μερικές φορές, το πιο απλό κόλπο κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά!
