Ένοχες απολαύσεις που μας κάνουν καλό

Ένοχες απολαύσεις που μας κάνουν καλό

Θα πιστεύατε ποτέ πως οι διατροφολόγοι θα συνιστούσαν να τρώμε νουτέλα; Κι όμως, το έκαναν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φρούτα και η σόγια είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Τι συμβαίνει όμως με τα φαγητά που θέλουμε πραγματικά να τρώμε;

Μια νέα σειρά μελετών αποκάλυψε πως τα αμαρτωλά τρόφιμα που λατρεύουμε να τρώμε αλλά προσπαθούμε να αποφεύγουμε, είναι στην πραγματικότητα αυτά που θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Δείτε την ακόλουθη λίστα και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα δάκρυα συγκίνησης. Οι καλύτερες μέρες μόλις ήρθαν.

  • Ποπ κορν: Το ταπεινό σνακ του σινεμά μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο και να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε δίαιτα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το ποπ κορν μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιοπάθειες και μόλις 30γρ. του ισοδυναμούν με μια μερίδα καφέ ρυζιού ή μακαρονιών ολικής αλέσεως. Επίσης περιέχει υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, κρατώντας μας έτσι χορτάτους για περισσότερο διάστημα, μειώνει την κακή χοληστερόλη και ισορροπεί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κόβοντας τις λιγούρες. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι να μην το παρακάνετε με το αλάτι και τη ζάχαρη, καθώς ιδανικά πρέπει να το τρώτε σκέτο.
  • Φυστικοβούτυρο: Το φυστικοβούτυρο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές μονοακόρεστων λιπών που κάνουν καλό στην καρδιά. Είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, περιέχει φυτικές ίνες για την υγεία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα. Οι ξηροί καρποί που περιέχει βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα και στην καλύτερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά. Οι έρευνες έδειξαν πως το περιστασιακό τσιμπολόγημα πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής. Τέλος βοηθά στο χάσιμο κιλών, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αν κάποιος φάει φυστικοβούτυρο αντί για κάποιο άλλο σνακ, τείνει να τρώει πολύ λιγότερο την υπόλοιπη ημέρα.
  • Nutella: Η νουτέλα περιέχει λεκιθίνη, ένα εκχύλισμα σόγιας πολύ υψηλό σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, που προστατεύει τα οστά, αυξάνει την ενέργεια και μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, είναι πολύ πιο χαμηλή σε θερμίδες από τις περισσότερες μαρμελάδες και περιέχει ασβέστιο από αποβουτυρωμένο γάλα και υγιή σόγια. Συν τοις άλλοις, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κακάο βοηθούν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση της πηκτικότητας του αίματος που δημιουργεί θρόμβους. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, πως η νουτέλα έχει υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους, οπότε η κατανάλωσή της πρέπει να είναι ελεγχόμενη.
  • Τυρί τσένταρ: Το τσένταρ παρέχει το 25% του ασβεστίου στη διατροφή των Βρετανών. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα άλλων βασικών διατροφικών συστατικών, όπως φώσφορος για δυνατά δόντια και οστά, ψευδάργυρος για υγιές δέρμα, ισχυρό ανοσοποιητικό και γονιμότητα, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12 για ενέργεια και βιταμίνη Α για υγιή μάτια και δέρμα. Ένας κύβος τσένταρ έπειτα από ένα γεύμα, εξουδετερώνει τα οξέα στο στόμα και αυξάνει την παραγωγή σάλιου για να βοηθήσει στην εκκαθάριση των τροφίμων, ενέργειες που βοηθούν αμφότερες στην πρόληψη της τερηδόνας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος, όμως, προειδοποιεί για ελεγχόμενη κατανάλωση.
DPG Network