Δίαιτες: Μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μακροπρόθεσμα;

Δίαιτες: Μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μακροπρόθεσμα;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δίαιτες, σε γενικές γραμμές, να μην φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Proietto, υπέβαλλε σε δίαιτα των 550 θερμίδων καθημερινά, για οχτώ εβδομάδες, 50 υπέρβαρους άντρες και ίδιο αριθμό γυναικών. Για όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, οι εξεταζόμενοι δέχονταν διατροφικές συμβουλές από ειδικούς ώστε να ενθαρρυνθούν να τρέφονται υγιεινότερα.

Παρόλο που, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, όντως έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της δίαιτας των 8 εβδομάδων, οι περισσότεροι από αυτούς ξαναπήραν μεγάλο μέρος του βάρους τους, ενώ πολλοί δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο πεινασμένοι και πιο εμμονικοί με το φαγητό από πριν ξεκινήσουν την δίαιτα.

Σύμφωνα με τον Proietto αυτό συνέβη επειδή ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων απελευθέρωσε ορμόνες που τους ενισχύουν το αίσθημα της πείνας. Εκτός αυτού, ο μεταβολισμός του καθενός άρχισε να λειτουργεί πιο αργά, με αποτέλεσμα οι τροφές που αυτοί κατανάλωναν να αποθηκεύονται ως λίπος.

Υπάρχει, τελικά, ελπίδα; Η διάσημη personal trainer Julie Kocher- Zinkus δήλωσε ότι η απώλεια βάρους και η διατήρηση του σώματός μας στα ιδανικά κιλά προϋποθέτει αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής μας. «Ο λόγος που οι δίαιτες συνήθως αποτυγχάνουν είναι ότι αυτές επικεντρώνονται σε ένα μόνο μέρος της "εξίσωσης", το φαγητό. Οι άλλοι παράγοντες προς την επιτυχία διατήρησης του ιδανικού βάρους του οργανισμού μας είναι η άσκηση, ο έλεγχος του στρες και οι σωστές ώρες ύπνου»