Ποιες τροφές επηρεάζουν την διάθεσή μας;

Ποιες τροφές επηρεάζουν την διάθεσή μας;

Και ιδίως των παιδιών μας!

Έχετε άγχος και υπερένταση; Νιώθετε τα νεύρα σας τσιτωμένα και δεν φτάνει αυτό, το παιδί σας δεν ησυχάζει δευτερόλεπτο από πάνω; Στην διάθεσή μας, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή. Υπάρχουν φαγητά που μας κάνουν νευρικούς, δύστροπους, επιθετικούς. Οι τροφές αυτές, επιδρούν σημαντικά στην καθημερινότητα των ενηλίκων, διαμορφώνουν όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό ακόμη και το χαρακτήρα των παιδιών μας! Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν στη διατροφή μας;

Σε όλους αρέσουν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ρύζι και αλεύρι, τροφές δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που επηρεάζει την διάθεσή μας. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τις στρεσογόνες ορμόνες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη). Οι συγκεκριμένες ορμόνες ευθύνονται για την ενεργητικότητα αλλά και την επιθετικότητα και τα αυξημένα τους επίπεδα μπορούν να μας κάνουν ανήσυχους και επιθετικούς, πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά.

2678132790_4614ac4e52

Από όλα τα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο να επηρεαστεί από τις διατροφικές συνήθειες και να δώσει λάθος εντολές για το τι χρειάζεται το σώμα μας. Το παιδικό μυαλό χρειάζεται πολύ ενέργεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες γύρω του γι' αυτό δημιουργεί την απαίτηση για υψηλά επίπεδα ζαχάρων στο αίμα. Το μυαλό όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται ακόμα αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και λιπαρά οξέα.

Τις ανάγκες του σώματος, καθώς και τις πραγματικές ανάγκες του εγκεφάλου, μπορούμε να τις καλύψουμε με φυσικές τροφές που θα μας δώσουν την ίδια ευχαρίστηση, ενώ θα μας δημιουργήσουν την αίσθηση της ευεξίας και ηρεμίας. Τα πρόσθετα και τα χρώματα των επεξεργασμένων τροφών κάνουν το νευρικό σύστημα να υπερλειτουργεί. Αυτό επιβαρύνει την υπερδιέγερση που η ζάχαρη προκαλεί. Αντίθετα τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να δράσουν σαν φυσικά «ηρεμιστικά».

2871736076_25b6b8207f

Βάλτε στην άκρη, λοιπόν τις σοκολάτες, τις τεχνητά χρωματισμένες καραμέλες και τα τσιπς με: καρότα, σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φουντίτσες από μπρόκολα και κουνουπίδια- τα οποία θα συνοδέψετε με κάποιο υγιεινό dip όπως χούμους, light ντρέσινγκ, ή σάλτσα τυριού. Τώρα το καλοκαίρι ιδανικό είναι ένα μπωλ γιαούρτι αναμεμειγμένο με πολτό φρέσκων φρούτων ή κομπόστα. Φάτε φρουτοσαλάτες σερβιρισμένες σε χαρούμενα μπολ γιατί τα παιδιά λατρεύουν καμιά φορά περισσότερο την εμφάνιση του φαγητού από την διατροφική του αξία.

Κρατήστε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους και ψημένους ηλιόσπορους ή πασατέμπο. Δοκιμάστε τυριά χαμηλά σε λιπαρά, όπως το cottage cheese απλωμένο πάνω σε άγλυκα μπισκότα ή φετούλες μαύρου ψωμιού αλλά και μπαστουνάκια από κίτρινα τυριά. Καταφύγετε σε τονωτικά σνακς, όταν νιώθετε αδυναμία με κράκερς ολικής άλεσης αλειμμένα με μέλι ή ταχίνι. Θα αρέσουν και στα παιδιά σας. Εντάξτε υγειινά δημητριακά στην καθημερινή σας διατροφή, είτε μόνα τους (σαν τσιπς) ή μαζί με γάλα. Όταν αγοράζετε δημητριακά διαβάστε στην συσκευασία τους και επιλέξτε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα και τις λέξεις «ολικής άλεσης».

2263321317_4242e3c1b6

Όσο για τους γλυκούς καλοκαιρινούς πειρασμούς; Οι σπιτικές γρανίτες και τα σορμπέ φρούτων, όπως και το παγωτό βανίλια σερβιρισμένο με φράουλες είναι μερικές δροσιστικές επιλογές που λατρεύουν τα παιδιά και εσείς επίσης. Ξεχάστε τα κρουασάν και τα γλυκά του εμπορίου και φτιάξτε κέικ, με ελάχιστο αυγό και ζάχαρη τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε στα υλικά με χυμούς και πολτούς φρούτων.

Αν έχετε ανήσυχο ύπνο και παρατηρείτε το ίδιο με τα παιδιά σας, μπορείτε να μειώσετε τους βασανιστικούς εφιάλτες, αφαιρώντας από την διατροφή του ορισμένες τροφές, ειδικά λίγες ώρες πριν τον βραδινό ύπνο. Αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, γλυκίσματα, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και παγωτό πρέπει να αποφεύγονται τις ώρες που προηγούνται του βραδινού ύπνου. Ένα βραδινό γεύμα που περιλαμβάνει γάλα, προϊόντα σόγιας, φιστίκια ή φιστικοβούτυρο και τυριά θα συντελέσουν σε έναν ήρεμο ύπνο με γλυκά όνειρα.