Συμμαχήστε με τις βιταμίνες για να γλυτώσετε από τη γρίπη

Συμμαχήστε με τις βιταμίνες για να γλυτώσετε από τη γρίπη

Η σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς.  

Ένα κρύωμα ή μία γρίπη είναι μέσα στο πρόγραμμα, ειδικά του χειμώνα, όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε και κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τις πιθανότητες.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με επιφάνειες που φιλοξενούν πλήθος μικροβίων καθώς και να αποφεύγουμε, όσο είναι δυνατόν τους πολυπληθείς και ασφυκτικά κλειστούς χώρους.

Επίσης πολύτιμοι σύμμαχοι μας είναι διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκουμε στις τροφές αλλά και σε βιταμινούχα σκευάσματα.

Η βιταμίνη Α (που βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά) βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, όπως και η βιταμίνη C (βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή αλλά και σε λαχανικά), η οποία βοηθάει στην παραγωγή της ιντερφερόνης, που παίζει βασικό ρόλο στην παρεμπόδιση και τον πολλαπλασιασμό των ιών.

Το σελήνιο, που βρίσκουμε στα ψάρια, τα πουλερικά και τους ξηρούς καρπούς, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την πρόωρη φθορά, ενώ ο ψευδάργυρος, που επίσης τον βρίσκουμε στα ψάρια, τα πουλερικά αλλά και το κρέας, βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και την σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.