Μήπως το μέτρημα των θερμίδων είναι τελικά χάσιμο χρόνου;

Μήπως το μέτρημα των θερμίδων είναι τελικά χάσιμο χρόνου;

Ένας ακόμα διατροφικός μύθος βρήκε τον μάστορά του.

Οι θερμίδες είναι κακό πράγμα. Αυτό έχουμε μάθει τόσα χρόνια και βάσει αυτού επιλέγουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε -όσοι θέλουμε να προσέχουμε τη διατροφή και ως εκ τούτου τη σιλουέτα μας, τουλάχιστον. Υπάρχουν, φυσικά, και οι «καλές» θερμίδες, αυτό που μας έχει περάσει σαν κώδικας στο μυαλό όμως είναι το «όσο λιγότερες θερμίδες, τόσο το καλύτερο».

Ο James Duigan, ωστόσο, ένας από τους πιο διάσημους personal trainer του Hollywood με πελάτες όπως η Elle Macpherson, έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, με το νέο του βιβλίο «Clean & Lean». Στο βιβλίο αυτό ο Duigan, εξηγεί ποιες δίαιτες είναι καλές για το σώμα μας και ποιες άλλες, εξαιρετικά δημοφιλείς, είναι απλά για τα σκουπίδια και καταφέρνουν μόνο να μας εμποδίζουν να χάσουμε τα περιττά κιλά. Μέσα από το βιβλίο, μάλιστα, καταρρίπτεται και ένας μεγάλος διατροφικός μύθος, ο μύθος των θερμίδων.

«Τεχνικά, οι θερμίδες όντως μετρούν όταν θέλουμε να παραμείνουμε αδύνατοι», λέει ο Duigan. «Οι θερμίδες που καταναλώνουμε εναντίον των θερμίδων που καίμε καθορίζουν το αν θα πάρουμε ή θα χάσουμε βάρος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα», προσθέτει, και εξηγεί:

«Πάρτε για παράδειγμα το αβοκάντο και τον σολομό. Και τα δύο τρόφιμα έχουν υψηλά ποσοστά λίπους (το καλό είδος που αγαπά την καρδιά) και θερμίδων. Ένα αβοκάντο περιέχει 275 θερμίδες και ένα φιλέτο σολομού 170. Ποτέ δεν πρόκειται να παχύνεις, όμως, αν τρως αβοκάντο και σολομό. Καταρχάς, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εκτός από το καλό που κάνουν στην καρδιά, βοηθούν και το σώμα να καίει το λίπος πιο αποτελεσματικά».

Αν δεν σας φτάνει αυτή η εξήγηση για να πειστείτε, ο James έχει και άλλες αποδείξεις: «Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, δεν είναι απαραίτητα μια υγιεινή δίαιτα. Πολλές δίαιτες με λίγες θερμίδες είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως μεταποιημένα σιτηρά και κονσερβοποιημένες τροφές. Αυτού του είδους οι δίαιτες σε αφήνουν υποτονικό, ανίκανο να συγκεντρωθείς και σε κάνουν να λαχταράς ζάχαρη. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν άμετρο διατροφικό κύκλο που θα σταδιακά θα καταστρέψει τον μεταβολισμό».

Ο Duigan, λοιπόν, έχει ένα μόνο πράγμα να προτείνει -ένα αλλά σημαντικό: Το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώτε θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα, όσο το λιγότερο επεξεργασμένα γίνεται, και να ξεχνάτε εντελώς τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν. Δεν μπορείτε να πείτε, ένα τεράστιο βάσανο μόλις έφυγε από πάνω μας.