Σπιτική κι υγιεινή μαρμελάδα πορτοκάλι
ΕΥΑ ΣΕΦΕΡΛΗ
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο νόστιμο και βιταμινούχο, χρησιμοποιώντας σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι.
Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη φυσική
1 λεμόνι
1 βανίλια
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι, τα κόβουμε σε κομμάτια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σ'ένα βαθύ σκεύος.
2.Τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 48 ώρες για να ξεπικρίσουν. Φροντίζουμε να τους αλλάξουμε νερό 2-3 φορές.
3.Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη φλούδα τους και τα αλέθουμε.
4.Βάζουμε για κάθε κούπα πολτού, μία κούπα ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
5.Σε μία άλλη κατσαρόλα, βράζουμε λίγες φλούδες πορτοκαλιού για δέκα λεπτά, αλλάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
6.Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια και τις ρίχνουμε στον πολτό που βράζει.
7.Όταν ομογενοποιηθεί και «δέσει» η μαρμελάδα ,την κατεβάζουμε απ΄τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αφού ανοιχτεί τη διατηρούμε στο ψυγείο.