Οι τηγανητές πατάτες κανουν καλό στον οργανισμό μας

Οι τηγανητές πατάτες κανουν καλό στον οργανισμό μας

Αρκεί να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο!

Οι τηγανητές πατάτες είναι από τα φαγητά που όταν το απολαμβάνουμε μας πιάνουν ενοχές... Πρόκειται για ένα συνώνυμο των υπερβολικών κιλών και της χοληστερίνης αλλά αυτό που καθορίζει την επικινδυνότητά του, είναι ο τρόπος τηγανίσματος και το λάδι που χρησιμοποιούμε.

Μια πρόσφατη έρευνα του έδειξε πως η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα, κάνει τις πατάτες πιο εύπεπτες και πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι χρήσιμες για να καταπολεμήσουμε την γήρανση. Πιο υγιεινές απ' ό,τι έχει περάσει στην κοινή γνώμη είναι οι τηγανητές πατάτες σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Federico 2 στη Νάπολη της Ιταλίας.

"Αν είναι τηγανισμένη με το σωστό τρόπο μια πατάτα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό προϊόν", υποστηρίζει ο Ιταλός καθηγητής Βιντσέντσο Φολιάνο στο Fairfax της Αυστραλίας. Ο Φολιάνο μαζί με τον επίσης Ιταλό σεφ Τζουζέπε Ντάντιο, μελέτησαν τον τρόπο κατά τον οποίο απορροφάται το λάδι κατά το τηγάνισμα και βρήκαν ότι λαχανικά όπως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες -που γενικά θεωρούνται υγιεινά- απορρόφησαν το 30% του λαδιού. Ωστόσο, οι πατάτες και η πίτσα απορρόφησαν μόλις το 5%. Ο Φολιάνο είπε πως το μυστικό βρίσκεται στο άμυλο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον κύκλο μαγειρέματος και ανακάλυψαν πως το τηγάνισμα 100 γραμμαρίων πατάτας για 7 με 8 λεπτά σε θερμοκρασία μεταξύ των 180 και 200 βαθμών Κελσίου παράγει 3 με 8 ml αντιοξειδωτικών ουσιών. Το ελαιόλαδο καθώς τηγανίζεται απελευθερώνει υδροξυτυροσόλη εμπλουτίζοντας έτσι τα τηγανητά φαγητά. Φάτε λοιπόν πατατούλες άφοβα. Εξυπακούεται βέβαια πως μιλάμε για φρέσκιες πατάτες σπιτικές. Ο ίδιος ο ερευνητής, σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa" προειδοποίησε ότι η ίδια αρχή δεν ισχύει για τις προτηγανισμένες πατάτες και άλλα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι Αμερικανοί για παράδειγμα, εκτιμάται ότι καταναλώνουν περίπου 35 κιλά τηγανισμένων φαγητών (ανά άτομο) κάθε χρόνο.

Η Huffington Post, επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, έγραψε ότι ενώ πριν από 20 χρόνια μια μερίδα τηγανητές πατάτες περιείχε περίπου 120 θερμίδες κατά μέσο όρο, σήμερα περιέχει περίπου την τριπλάσια ποσότητα θερμίδων. Όπως ακόμα αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, βασισμένο σε μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2011, οι τηγανητές πατάτες συνέβαλαν άμεσα στην αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, Στις ΗΠΑ το 35,7% των ενήλικων είναι παχύσαρκοι ενώ περίπου 13 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον καλό είναι να θυμόμαστε πως παν μέτρον άριστον- δεν σημαίνει πως θα τρώμε τηγανητές πατάτες ασταμάτητα, απλά δεν θα φοβόμαστε να τις απολαύσουμε!

Διαβάστε ακόμη:

Tα μυστικά των μοντέλων για γρήγορη απώλεια λίπους

Επιχείρηση αδυνάτισμα: 5 γευστικά light dressings για τις σαλάτες σας