Καφές, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά μας κάνουν πιο χαζούς;

Καφές, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά μας κάνουν πιο χαζούς;

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ελβετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι που πίνουν τρία κουτιά ενεργειακό ποτό ή ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικό με καφεΐνη κάθε μέρα, θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο ύπνος τους. Μάλιστα κάποιοι ερευνητές ανησυχούν ότι η κατανάλωση καφεΐνης στους εφήβους έχει εκτοξευθεί πάνω από 70% κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης σε πειράματα που έκαναν σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι υπήρξε καθυστέρηση ωρίμανσης του εγκεφάλου, μετά από κατανάλωση καφεΐνης.


Αυτή είναι πολύ σημαντικό καθώς τα προβλήματα στην ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε σχιζοφρένεια , άγχος , χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και διαταραχές της προσωπικότητας .

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια , αλλά λένε ότι τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για τα παιδιά και τους εφήβους ,που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης από τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά .

Η ελβετική έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών . Καθώς προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής.