Ο Νο1 παράγοντας που θα βοηθήσει να μην πάρετε κιλά μέσα στις γιορτές

Ο Νο1 παράγοντας που θα βοηθήσει να μην πάρετε κιλά μέσα στις γιορτές

Κάθε χρόνο αρχίζει να μας πιάνει ένας μικρός πανικός όταν ξεκινά η εορταστική περίοδος, σε σχέση πάντα με τα κιλά που ξέρουμε πως θα πάρουμε από τα δεκάδες τραπέζια που θα πάμε και τα οποία είναι πάντα φορτωμένα με λιπαρά φαγητά και γλυκά. Φέτος, λοιπόν, αποφασίστε να δείτε το πράγμα αλλιώς. Επικεντρωθείτε στο ένα και μοναδικό πράγμα που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, θα μειώσει τις λιγούρες για «αμαρτωλά» φαγητά, θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια και θα ανεβάσει τη διάθεσή σας. Ποιο είναι αυτό; Μην πάτε μακριά. Μιλάμε για το νερό. Οι ειδικοί λένε πως η κατανάλωση νερού είναι η απόλυτη λύση απέναντι στις διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μέσα στις γιορτές.

Και η αλήθεια είναι πως δεν δίνουμε αρκετή σημασία στο νερό, την ίδια στιγμή που η δράση του μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην γενικότερη ευεξία του σώματος μας. Όταν τα επίπεδα νερού πέφτουν στον οργανισμό μας, έστω και αν μιλάμε για πτώση της τάξης του 2%, αρχίζουν να φαίνονται οι παρενέργειες: υπερφαγία, αύξηση σωματικού βάρους (συχνά μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα), φούσκωμα (η αφυδάτωση αυξάνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας), προβλήματα στην πέψη (μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα), χαμηλή ενέργεια, αρνητική διάθεση, πονοκέφαλο και ξηροστομία. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα κινδυνεύουμε περισσότερο από αφυδάτωση, καθώς το σώμα μας δεν εκκρίνει ιδρώτα όπως το καλοκαίρι και έτσι δεν αποζητούμε το νερό, το οποίο όμως εξακολουθούμε να το έχουμε ανάγκη.

Μπορεί το νερό να μην είναι το μαγικό φίλτρο για αδυνάτισμα, παρόλα αυτά μια σταθερή ροή κατανάλωσης καθημερινά θα μπορούσε να βοηθήσει στο να φάτε με μέτρο αυτές τις γιορτές. Αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει τις αδυνατιστικές ιδιότητες του H2O και μάλιστα μία πρόσφατη απέδειξε ότι εκείνοι που έπιναν δύο ποτήρια νερό πριν από το γεύμα έχασαν μέχρι και δύο περίπου κιλά σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Το νερό μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις καθώς προσθέτει έξτρα όγκο στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο και άρα να τρώμε λιγότερο. Ωστόσο δώστε προσοχή στην ακόλουθη λεπτομέρεια: ο κανόνας των 8 ποτηριών την ημέρα δεν έχει αποδειχθεί ποτέ από καμία έρευνα και πρόκειται περί μύθου. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεται πως έχετε πιει όσο νερό χρειάζεται το σώμα σας μέσα στην ημέρα, είναι τσεκάροντας το χρώμα των ούρων σας όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Το ζητούμενο είναι να θυμίζουν περισσότερο το χρώμα λεμονάδας παρά χυμού μήλου, κοινώς όσο πιο ανοιχτόχρωμα τόσο το καλύτερο.