Τελικά πρέπει να φοράς κάλτσες όταν κάνεις yoga;

Μαρία Ροδίτη
Τελικά πρέπει να φοράς κάλτσες όταν κάνεις yoga;

Ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια στη yoga μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μία από τις αθλητικές δραστηριότητες που τα τελευταία χρόνια κάνουν πολύ buzz και έχουν αγαπηθεί είναι η yoga. Και όχι άδικα! Βλέπεις, η yoga σε χαλαρώνει, διώχνει κάθε κακή ενέργεια και όλα τα αρνητικά vibes, χαρίζοντάς σου ψυχική και νοητική ηρεμία. Εννοείται, βέβαια, πως δυναμώνει τον κορμό και το σώμα γυμνάζοντάς το από άκρη σε άκρη.

Στη yoga, ωστόσο, όπως ίσως γνωρίζεις αν σου αρέσει και κάνεις, και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως, για παράδειγμα, οι κάλτσες. Αλήθεια, εσύ φοράς κάλτσες όταν κάνεις yoga με τη δασκάλα σου; Κι αν… φοράς, τελικά κάνεις καλά ή όχι;

Αν δουλεύεις για ώρες μπροστά στον υπολογιστή δοκίμασε την eye yoga - H ανακούφιση σε άλλο level

Yoga-κάλτσες: 1-0

Οι δάσκαλοι ισχυρίζονται ότι οι κάλτσες είναι απαγορευτικές στη yoga. Ακόμα και εκείνες που ενδείκνυνται για τα yoga sessions. Κι αυτό, γιατί – σύμφωνα με τους experts – παρεμβαίνουν στη γείωση.

yoga.jpg

Για να καταλάβεις, θα εισπράξεις όλα τα οφέλη της yoga μόνο αν κάνεις μάθημα με «γυμνά» πόδια, διότι αυτό το είδος εκγύμνασης έχει να κάνει κυρίως με την ενέργεια. Τα πόδια, δηλαδή, αντλούν ενέργεια από τη γη και σου δίνουν τη δυνατότητα να είσαι πολύ πιο γειωμένη και συνδεδεμένη – μέσω αυτής της ενέργειας- με τον εαυτό σου. Κάτι που δεν θα κατορθώσεις αν φοράς κάλτσες.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της yoga, έχουμε τσάκραενεργειακά κέντρα) που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά μέσα μας. Όταν ασκούμαστε ξυπόλητες, ένα από τα κύρια τσάκρα που ονομάζεται muladhara, ή τσάκρα της ρίζας, το οποίο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, ενεργοποιείται. Αυτό το ενεργειακό κέντρο μάς βοηθά να έχουμε αίσθηση του ανήκειν και εσωτερική σιγουριά. Αντιπροσωπεύει, επίσης, τη βάση ενός δέντρου, με τα πόδια μας να είναι οι ρίζες. Έτσι, η ισορροπία μας, η σύνδεσή μας με τον εαυτό μας και η γείωση των συναισθημάτων μας περνάει με πολλούς τρόπους μέσα από τα πόδια μας (ενεργειακά μιλώντας).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να φοράς κάλτσες κατά τη διάρκεια της yoga μπορεί να μειώσει την αισθητηριακή είσοδο - και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πάνω από 7.000 νευρικές απολήξεις σε κάθε πόδι.

Καλύτερη ισορροπία

Η yoga χωρίς κάλτσες – εκτός από καλύτερη γείωση- θα σου προσφέρει και καλύτερη ισορροπία. Βλέπεις, αν φοράς κάλτσες είναι πιο εύκολο να χάνεις την ισορροπία σου και να γλιστράς πάνω στο χαλάκι μην μπορώντας να φέρεις εις πέρας ασκήσεις, όπως η στάση του σκύλου.

yoga_pose.jpg

Εκτός αυτού, χωρίς κάλτσες θα είναι πιο εύκολο για τον δάσκαλο ή τη δασκάλα να ελέγξει τις κινήσεις των ποδιών σου και να σε διορθώσει σε περίπτωση που κάνεις κάτι λάθος.

Οπότε... άσε τις κάλτσες στο συρτάρι και φύγε για yoga με «γυμνά» πόδια!