Σοφία Παππά: «Ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι»

Τσακιρίδου Χριστίνα
Σοφία Παππά: «Ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι»

Η Σοφία Παππά μιλά στο Queen.gr για τα υπερφαγικά επεισόδια, τη fitness ρουτίνα της, την απόφαση να ασχοληθεί με το Youtube και την πλατφόρμα που δημιούργησε για να αποκτήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής αλλά και προσωπικής μας ζωής, και έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιλογές που κάνουμε, από τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε, αθλούμαστε ή διασκεδάζουμε.

Κορυφαίοι wellness και life coaches επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να αντλούμε έμπνευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα με υγιείς συνήθειες και να βρούμε role models που ταιριάζουν στη δική μας φιλοσοφία.

Σε πλατφόρμες όπως το Youtube, Instagram και TikTok θα βρεις εκατομμύρια fitness influencers που μοιράζονται τα δικά τους μυστικά και tips ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αν τα εφαρμόσεις θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε εσένα.

Πριν από αρκετό καιρό scroll-αρα στο Instagram και έπεσα τυχαία πάνω στο προφίλ της Σοφίας Παππά (@sopappa), μια από τις πιο δημοφιλείς, εγχώριες fitness influencers. Αν υπάρχει κάτι το οποίο θαυμάζω σε εκείνη και θεωρώ πως αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας της, είναι ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνειά της.

Παρακολουθώντας τα videos που δημοσιεύει καθημερινά διαπίστωσα πως πρόκειται για μια γυναίκα που μάχεται για το καλύτερο και θέτει ρεαλιστικούς, fitness στόχους. Που δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις στο βωμό των likes αλλά μοιράζεται την αλήθεια της με μοναδικό στόχο να βοηθήσει άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές ή θέλουν να αποκτήσουν την πιο fit πλευρά τους.

Η Σοφία Παππά μιλά στο Queen.gr για τα υπερφαγικά επεισόδια, τη fitness ρουτίνα της, την απόφαση να ασχοληθεί με το Youtube και την πλατφόρμα που δημιούργησε για να αποκτήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Είστε μια σύγχρονη, πολυάσχολη γυναίκα που καταφέρνει να συνδυάσει καριέρα, προσωπική ζωή και επίτευξη των fitness στόχων της. Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες συνήθειες που έχετε καθιερώσει για να μη παρεκκλίνετε από το πρόγραμμά σας;

Η πιο σημαντική θα έλεγα πως είναι η οργάνωση γενικότερα, αλλά και ειδικότερα κάθε Κυριακή οργανώνω το πλάνο της εβδομάδας. Αμέσως μετά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις ορίζω τις μέρες και ώρες προπόνησης οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες τόσο για την σωματική, αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία. Συνήθως υποτιμάται η γυμναστική σαν τρόπος αποφόρτισης και ευεξίας.

https://www.instagram.com/p/C2p4vRXq3VV/

Μέσα από το προφίλ και το κανάλι σας στο Youtube μας δείχνετε καθημερινά πώς αθλείστε και μοιράζεστε με το κοινό τον αληθινό σας εαυτό. Ήταν εύκολο να εκτεθείτε; Δεχθήκατε αρνητικά σχόλια και αν ναι πώς σας επηρέασαν;

Από την στιγμή που πήρα την απόφαση να πω τι μου συνέβη αυτό που έγινε δεν το πίστευα! Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Δεν πίστευα πόσες γυναίκες ταυτίστηκαν κι ένιωθαν παρόμοια συναισθήματα που δίσταζαν να επικοινωνήσουν. Αυτό μου έδωσε τόσο θάρρος να συνεχίζω να δείχνω την αλήθεια μου. Τα πράγματα ακριβώς όπως είναι γιατί κατάλαβα πως οι άνθρωποι, τελικά, αλήθεια θέλουν. Όχι τελειότητα.

Από το σημείο αυτό και μετά δεν με επηρέασε τίποτα. Η αλήθεια είναι πως σπάνια έχω κάποιο αρνητικό σχόλιο, αλλά και τότε λέω στον εαυτό μου «δεν γίνεται και δεν είναι φυσιολογικό να αρέσουμε σε όλους».

https://www.instagram.com/reel/C0ccwLqKjM8/

Πριν από μερικά χρόνια συμμετείχατε σε αγώνες bodybuilding στην κατηγορία bikini fitness. Ποιες θυσίες κάνατε για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Το μετανιώσατε ή όχι; Άξιζε η στέρηση τροφής και οι απαιτητικές προπονήσεις τον κόπο;

Δεν πιστεύω στον όρο θυσία. Όλα είναι επιλογές μας. Κάνουμε αυτό που θέλουμε περισσότερο την δεδομένη στιγμή/περίοδο. Η επιλογή μου αυτή, εκείνη την περίοδο, έγινε από ανάγκη μου να κάνω focus στον εαυτό μου και να δουλέψω την πίστη στον εαυτό μου και την πειθαρχία μου. Να μάθω να μην τα παρατάω.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα ακριβώς που πήγαινα, αλλά ήμουν αποφασισμένη να τα καταφέρω. Αυτό που μειώνεται περισσότερο είναι η κοινωνικοποίηση μια που και δεν μπορείς να φας έξω και οι απαιτήσεις προπόνησης, αλλά και η κούραση είναι αρκετές. Δεν το μετάνιωσα στιγμή γιατί μου δίδαξε πάρα πολλά και με οδήγησε στο σήμερα.

https://www.instagram.com/p/B89kUppHIXl/

Έχετε μιλήσει ανοιχτά για τον αγώνα σας με τα υπερφαγικά επεισόδια και την προσπάθειά σας να χάσετε περιττά κιλά που πήρατε λόγω συναισθηματικού φαγητού. Πώς καταφέρατε να βρείτε ξανά την ισορροπία στη διατροφή σας;

Η έναρξη των υπερφαγικών επεισοδίων ξεκίνησε από την μεγάλη στέρηση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποικιλία των τροφίμων λόγω των παραπάνω αγώνων. Στην αρχή, το άγχος του τι θα πουν οι άλλοι με οδήγησε σε λάθος διατροφές για να τα χάσω γρήγορα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μπορώ να ξεφύγω από αυτά, αλλά να εμφανίζονται όλο και συχνότερα.

Χρειάστηκε πολλή δουλειά με τον εαυτό μου για να αποφασίσω πως πρέπει να σταματήσει να με νοιάζει το τι θα πουν οι άλλοι και να κάνω τα πράγματα σωστά δίνοντας χρόνο στην ψυχή μου και το σώμα μου.

https://www.instagram.com/reel/C02DKbUKHZs/

Υπήρξαν στιγμές που λυγίσατε και είπατε «δεν θα καταφέρω να επανέλθω στα κιλά μου»; Ποιο ήταν το μυστικό της δικής σας επιτυχίας;

Φυσικά! Το πρώτο διάστημα αρκετά συχνά. Και όσο υπήρχαν τα υπερφαγικά, αλλά και όταν σταμάτησαν. Έκανα 6 μήνες να δω την απώλεια του πρώτου κιλού. Μεγάλο ρόλο στο να συνεχίζω έπαιξαν οι φίλοι που φρόντιζαν να μου θυμίζουν πόσα έχω καταφέρει και το πείσμα μου.

https://www.instagram.com/p/Cygib17qGNk/

Απευθυνθήκατε σε κάποιον ειδικό; Ποια η σύνδεση ψυχολογίας-φαγητού και τι μαθήματα πήρατε μέσα από τη δική σας εμπειρία;

Βέβαια! Στο πλευρό μου είχα την διατροφολόγο μου με την οποία πλέον έχω αποκλειστική συνεργασία μέσω του site μου. Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο, όμως κανείς στην ζωή του δεν έχει μόνιμα τέλεια ψυχολογία. Οπότε χρειάζεται να μάθουμε να τρώμε. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία με διατροφολόγο για κάποιο διάστημα. Μην ξεχνάμε πως και το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία. Άμεσα λόγω της ποιότητας του, λόγω της μη καταπίεσης του εαυτού να στερείται κάποια τρόφιμα, αλλά και έμμεσα λόγω της αυτοπεποίθησης μας που αυξάνεται όταν μας αρέσει το σώμα μας.

Έχετε δηλώσει πως παλαιότερα δεχθήκατε αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σας, τα οποία βασίζονταν στο γεγονός ότι ασχολείστε ενεργά με το fitness. Ποια ήταν τα «όπλα» σας έναντι στο hate και την καχυποψία;

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα πως δεν με επηρέασαν καθόλου. Όσο κι αν ήθελα να είμαι σκληρή δεν γίνεται να μην σε στενοχωρούν κάποια λόγια, η κακία που βλέπεις να υπάρχει. Το όπλο μου για να σταματήσουν να με ενοχλούν ήταν η σκέψη πως για να μιλήσει κάποιος άσχημα σε κάποιον που δεν γνωρίζει, για να θέλει να του προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα σημαίνει πως ο ίδιος δεν είναι καλά με τον εαυτό του, οπότε και άρχισα να τους βλέπω συμπονετικά.

Mέσα από την πλατφόρμα σας θέλετε να εμπνεύσετε άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα ή προσπαθούν να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη μου να βοηθήσω γυναίκες όπου κι αν βρίσκονται. Να φύγω από τα σύνορα της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα υπάρχουν γυναίκες από πολλά μέρη της Ελλάδας, από Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία και άλλα.

https://www.instagram.com/reel/Cz1tFQPqJ9w/

Τι μπορούν να αποκομίσουν όσοι γράφονται στην πλατφόρμα σας;

Έναν οδηγό και σύμμαχο στην προσπάθεια τους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Είτε αυτό αφορά στο να διαβάζουν απλά χρήσιμα άρθρα γύρω από την γυμναστική, την διατροφή ή το mindset, είτε στο να είναι μέλη.

Σαν μέλη μπορούν να συνεργαστούν με την διατροφολόγο μας ή να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πακέτα γυμναστικής (επιλέγουν αν θέλουν να γυμνάζονται στο σπίτι ή στο γυμναστήριο) με απόλυτη καθοδήγηση ή και τα δύο. Δεν χρειάζεται να αγχώνονται για τίποτα, έχουν τον οδηγό στο χέρι τους. Πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς ένας ανασταλτικός παράγοντας στο να ξεκινήσει ή να συνεχίσει κάποιος το fitness ταξίδι του είναι το «δεν ξέρω τι να κάνω».

https://www.instagram.com/p/CyeJ3Q6qqRk/

Μοιραστείτε μαζί μας το motto με το οποίο πορεύεστε και θέλετε να επικοινωνήσετε με το κοινό σας.

Έχω δύο. Το ένα είναι πως «το κάνεις για σένα, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ δεν θα το κάνει κανείς για σένα». Το δεύτερο είναι «fit fitness in your busy life» , ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσει. Ο ελεύθερος χρόνος. Πρέπει να βρεις τον τρόπο να το εντάξεις στην ζωή σου και εδώ έρχομαι να βοηθήσω εγώ.

Πηγή κεντρικής: sopappa