Άσκηση και παχυσαρκία

Άσκηση και παχυσαρκία

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου αναλύει τη σχέση άσκησης και παχυσαρκίας και δίνει σημαντικές συμβουλές σε όσους θέλουν να επανέλθουν σε φυσιολογικά κιλά χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Στις ημέρες μας η παχυσαρκία είναι πολύ διαδεδομένη και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η λανθασμένη διατροφή, η έλλειψη αθλητικής και διατροφικής παιδείας από το σπίτι αλλά και από το σχολείο. Επιπλέον μεγάλος βάρος πέφτει και στον ψυχολογικό παράγοντα. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη ενδιαφερόντων, μοναχικά άτομα ακόμα και καταθλιπτικά έχουν μεγαλύτερη ροπή προς την παχυσαρκία από τους υπόλοιπους.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση ανεβάζει την ολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη του ατόμου. Όταν μάλιστα δεν συνοδεύεται από αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης (φαγητό) έχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους. Μακάρι όμως να ήταν τόσο απλά τα πράγματα για τους παχύσαρκους! Τόσο η δίαιτα όσο και η γυμναστική κουράζουν, ακόμα και τρομάζουν κάποιον με αρκετά κιλά.

Για να χάσουμε κιλά μόνο με την γυμναστική, θα πρέπει η άσκηση μας να είναι εντατική, έντονη και μακροχρόνια κάτι που φαντάζει με πρόγραμμα πρωταθλητή και όχι απλού ασκούμενου. Από την άλλη η αυστηρή δίαιτα θα επιφέρει μειωμένη ενέργεια οπότε και καθόλου διάθεση για γυμναστική. Εάν μάλιστα είναι και φτωχή σε πρωτεΐνη σε συνδυασμό με γυμναστική θα έχουμε απώλεια μυϊκής μάζας.

Στο δια ταύτα λοιπόν. Θα πρέπει να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επιστρατευτούν διάφορες ειδικότητες όπως γιατρός παθολόγος , καρδιολόγος ακόμα και ψυχολόγος με τις ανάλογες εξετάσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό όπως ορμονικές διαταραχές, ζάχαρο, καρδιά, κατάθλιψη κτλ. Εάν υπάρχει κάτι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί με ιατρική αγωγή και μετά να μπούμε σε πρόγραμμα διατροφής - γυμναστικής. Κατόπιν ο διαιτολόγος σε συνδυασμό με τον γυμναστή θα πρέπει να φτιάξουν ένα εφικτό πρόγραμμα το όποιο να μην κουράζει αλλά και να ευχαριστεί τον ασκούμενο. Το πρόγραμμα δεν πρέπει να στοχεύει στην απότομη απώλεια βάρους γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρες στον οργανισμό και η τάση του να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση θα είναι έντονη.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να:

  • Περιλαμβάνει γυμναστική - διατροφή ταυτόχρονα
  • Ρεαλιστικούς στόχους
  • Όχι ανταγωνιστικές δραστηριότητες
  • Δίνει στον ασκούμενο αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων


Από την άλλη και ο ασκούμενος θα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα, ωριμότητα και προπαντός συνέπεια απέναντι στο πρόγραμμα. Και να έχουμε κατά νου ότι «χρειάζεται ισόβια εφαρμογή σωματικής άσκησης , αλλιώς η υποτροπή της παχυσαρκίας είναι αναπόφευκτη».