Τεντωθείτε για να μην τραυματιστείτε!

Τεντωθείτε για να μην τραυματιστείτε!

Πρόγραμμα διατάσεων πριν και μετά την γυμναστική.

Όσο σημαντική είναι η άσκηση για το σώμα μας άλλο τόσο σημαντικές είναι και οι διατάσεις (stretching) που πρέπει να προηγούνται αλλά και να έπονται της άσκησης.

Διατάσεις είναι ασκήσεις που κάνουμε για να δώσουμε στις αρθρώσεις και τους μυς μας την δυνατότητα να μας «δείξουν» το πλήρες εύρος της κίνησης τους και με τον τρόπο αυτό τους βοηθάμε να παραμένουν ευλύγιστοι. Ευλυγισία στους μυς σημαίνει λιγότερες ενοχλήσεις και τραυματισμοί.

Όταν ένας μυς είναι αδύναμος ή σφιχτός, επιστρατεύει άλλους περιφερικούς μυς προκειμένου να τον βοηθήσουν να κάνει κάποια άσκηση. Αυτοί οι μυς τότε είναι πολύ ευάλωτοι σε τραυματισμό.

'Ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης πρέπει να ξεκινάει με ζέσταμα, να ακολουθούν οι διατάσεις και στην συνέχεια η άσκηση , στο τέλος της οποίας πρέπει να επαναλαμβάνονται οι διατάσεις.

Πέρα από την βοήθεια που θα σας προσφέρουν στο να μην τραυματιστείτε, οι διατάσεις είναι πολύτιμες στην καταπολέμηση της βράχυνσης των μυών (που προκαλείτε από την καταπόνησης τους λόγω των καθημερινών κινήσεων αλλά και της γυμναστικής), στην επίτευξη καλύτερων αθλητικών επιδόσεων, στο να έχετε καλύτερη στάση στο σώμα σας. Επίσης, βοηθάνε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην ελαστικότητα των μυών και στην χαλάρωση από την ένταση και το στρες.