Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησης;

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησης;

O γυμναστής Παναγιώτης Κουμαντάκης μας λύνει την απορία

Η ερώτηση αυτή, είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη απορία των ασκούμενων και κυρίως των αρχάριων. Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα άσκησης, υπάρχουν στόχοι που ο ασκούμενος βιάζεται να υλοποιήσει. Φυσικά, όπως γίνεται σε όλους τους στόχους, χρειάζεται ένας χρονικός προσδιορισμός.

Η απάντηση όμως στους στόχους της άσκησης δεν είναι απλή, και μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την αντίληψη της φιλοσοφίας της.

Όποιος στόχος και να υπάρχει, αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί. Κάθε φορά που το σώμα ασκείται, βάζει ένα ακόμη «λιθαράκι» στο οικοδόμημα που χτίζει. Πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω. Ακόμη και όταν επιτευχθεί ο στόχος, θα δημιουργηθεί πάντα ένας επόμενος.

Στους στόχους της άσκησης είναι επικίνδυνο να μπαίνει χρονικός προσδιορισμός. Η αρχή της αναστρεψιμότητας μας διδάσκει ότι αν διακοπεί η άσκηση μετά την επίτευξη του στόχου, το σώμα χάνει τα οφέλη της και αργά αλλά σταθερά ξαναγυρίζει στην προ – άσκησης κατάσταση.

Η φιλοσοφία της άσκησης, μοιάζει πολύ με τη φιλοσοφία του βουρτσίσματος των δοντιών. Είναι απαραίτητο να γίνεται, στο βαθμό που χρειάζεται, ποτέ δεν αρκεί όσο λευκά και αν είναι τα δόντια, αν διακοπεί χαλάει η υγιεινή και το λευκό τους χρώμα.

Για αυτό στην άσκηση, όπως και στο βούρτσισμα των δοντιών, η πιο πετυχημένη συνταγή είναι να γίνει τρόπος ζωής. Τα αποτελέσματα έρχονται μέρα με τη μέρα. Η βελτίωση αλλά και η διατήρηση των ήδη κεκτημένων θα έρθουν με την επόμενη προπόνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τέλος στους τραυματισμούς: Χρήσιμες οδηγίες για σωστή εκτέλεση των διατάσεων!

Ποια είναι η σημασία της αναπλήρωσης υγρών κατά την άσκηση;