Πόση φυσική δραστηριότητα είναι αρκετή;

Πόση φυσική δραστηριότητα είναι αρκετή;

O γυμναστής και personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης απαντά στις απορίες σας

Η φυσική δραστηριότητα, αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη υγεία του ανθρώπου, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση παθήσεων. Πόση, όμως, φυσική δραστηριότητα είναι αρκετή, για να αποκομίσει ένας άνθρωπος τα συγκεκριμένα οφέλη;

Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο βασικότερος παράγοντας για την αποκόμιση των ωφελειών της φυσικής δραστηριότητας, είναι πως θα πρέπει να γίνεται δια βίου. Δεν μπορεί κάποιος να προσδοκά διαχρονικά σωματικά οφέλη, αν δε γυμνάζεται τακτικά.

Η σύσταση για σωματική δραστηριότητα, είναι η συσσώρευση 30 τουλάχιστον λεπτών την ημέρα, μέτριας έντασης, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παράδειγμα τέτοιας δραστηριότητας είναι το σχετικά γρήγορο περπάτημα, το οποίο μπορεί να είναι είτε συνεχόμενο, είτε να είναι διακεκομμένο κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η σύσταση αυτή, μπορεί να προσδιοριστεί και με την κατανάλωση θερμίδων εβδομαδιαίως. Η κατανάλωση αυτή θα πρέπει να κυμαίνεται από 1000 έως 2000 θερμίδες την εβδομάδα, ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος. Με αυτήν τη δαπάνη θερμίδων και με ισορροπημένη διατροφή, εξασφαλίζεται το σημαντικό όφελος υγείας της άσκησης. Για δαπάνες πέρα των 2000 θερμίδων εβδομαδιαίως, τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα.

Για τον υπολογισμό των θερμίδων, μια καλή και απλή προσέγγιση, είναι ότι για κάθε χιλιόμετρο που διανύει ένας άνθρωπος «καίει» περίπου το βάρος του σε θερμίδες. Για παράδειγμα αν κάποιος είναι 70 κιλά, δαπανά περίπου 70 θερμίδες το χιλιόμετρο.

Διαβάστε ακόμα

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησης;

Τέλος στους τραυματισμούς: Χρήσιμες οδηγίες για σωστή εκτέλεση των διατάσεων!