Δεν πειράζει αν χάσω μια προπόνηση, σωστά; Λάθος!

Δεν πειράζει αν χάσω μια προπόνηση, σωστά; Λάθος!

Γυρίζεις από τη δουλειά και βαριέσαι τραγικά να αλλάξεις και να πας γυμναστήριο/pilates/yoga/χορό/ό,τι κάνεις για να γυμνάζεσαι, οπότε σκέφτεσαι «ε, τι πειράζει αν χάσω ένα μάθημα, σιγά». Κι όμως, μια νέα έρευνα απέδειξε πως χάνεις πολλά! Μπορεί για εσένα μια κοπάνα να μην σημαίνει κάτι, για το σώμα σου όμως είναι μεγάλη υπόθεση και αυτοί είναι οι 5 λόγοι, βάσει των επιστημονικών μελετών:

1. Μπορεί να αλλάξει το DNA σου: Το DNA είναι κληρονομικό αλλά οι παράγοντες του τρόπου ζωής σου, όπως η άσκηση, μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο να αναπτύξουν συγκεκριμένα γονίδια. Ειδικά στην περίπτωση της άσκησης, αναπτύσσεται το γονίδιο της δύναμης και του μεταβολισμού.

2. Θα έχεις καλύτερη διάθεση: Ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να εκκρίνει μια σειρά διαφορετικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες είναι η εξήγηση για το αίσθημα χαράς που νιώθεις μετά την άσκηση, καθώς και σεροτονίνης η οποία είναι γνωστή για τον ρόλο που παίζει στη διάθεση και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

3. Μπορεί να το προστατευτείς από τον διαβήτη: Μετά από μόλις μια προπόνηση, γίνονται μικρές αλλαγές στο πώς μεταβολίζεται το λίπος από τον οργανισμό σου, οι οποίες ταυτόχρονα βελτιώνουν την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη. Η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

4. Θα μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα: Η απότομη αύξηση του αίματος στον εγκέφαλο την ώρα που γυμνάζεσαι δίνει υψηλή ταχύτητα στα εγκεφαλικά κύτταρα, κάνοντάς σε να νιώθεις σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και πολύ πιο συγκεντρωμένος αμέσως μετά. Έρευνες έχουν δείξει πως μέσα σε μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να σημειωθεί τεράστια βελτίωση στην εστίαση της προσοχής και την συγκέντρωση ενός ατόμου.

5. Το στρες θα φύγει: Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως στρέφεται στην άσκηση για να μειώσει το στρες της καθημερινότητας. Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων της άσκησης, όπως η εισροή του επιπλέον αίματος προς τον εγκέφαλο και η απελευθέρωση ενδορφινών που φτιάχνουν τη διάθεση όπως αναφέραμε πριν, οι οποίοι συντελούν στο να καταπολεμήσεις το άγχος και το στρες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζεις το σώμα σου.