Οι 3 σημαντικότεροι κανόνες αν ξεκίνησες να γυμνάζεσαι πρόσφατα

Οι 3 σημαντικότεροι κανόνες αν ξεκίνησες να γυμνάζεσαι πρόσφατα

Αποφάσισες αυτή τη χρονιά να μην αφήσεις το γυμναστήριο για την τελευταία στιγμή που θα πρέπει να φορέσεις μαγιό (κατάλαβες πως δεν έχει κανένα νόημα) και ξεκίνησες να γυμνάζεσαι από τώρα για να προλάβεις το καλοκαίρι. Μπράβο! Όσο θερμά και αν το έχεις πάρει, όμως, υπάρχουν τρεις κανόνες ζωτικής σημασίας που πρέπει να έχεις ως ευαγγέλιο:

1. Πήγαινε αργά: Το σώμα χρειάζεται να αφομοιώσει ό,τι κάνεις για πρώτη φορά, οπότε μην τα δώσεις όλα από την αρχή. Αν δεν γυμναζόσουν συχνά τελευταία, ξεκίνα με χαλαρό περπάτημα, για να χτίσεις αντοχές και ευεξία. Ξεκίνα με 30-90 λεπτά άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα και σιγά σιγά αύξησέ τις σε 5 φορές την εβδομάδα. Μετά από ένα μήνα (ή δύο), πρόσθεσε 1-2 προπονήσεις έντονου ρυθμού για να αυξήσεις τους παλμούς και να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή υγεία σου εκτός από τη φυσική κατάσταση.

2. Μην γυμνάζεσαι υπερβολικά: Όταν ξεκινήσεις προπονήσεις, το πιάσιμο είναι λογικό να σου φύγει μετά από 3 μέρες. Αν όμως συνεχίσεις να ξυπνάς με πόνους ή να νιώθεις μονίμως κουρασμένος, τότε μάλλον το παρακάνεις. Το ίδιο ισχύει και για την υπνηλία, την απώλεια όρεξης ή τις μεγάλες διακυμάνσεις βάρους. Είναι όλα τους κλασικά συμπτώματα πως πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά.

3. Βάλε ποικιλία: Όταν ξεκινάς ένα είδος προπόνησης, το σώμα σου βιώνει έντονο στρες, για αυτό βλέπεις μεγάλες και καλές αλλαγές στην ευεξία και την υγεία σου. Μετά από λίγο, όμως, το σώμα σου προσαρμόζεται και συνηθίζει στην ίδια διαδικασία άσκησης. Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγεις αυτό, είναι να αλλάζεις την ρουτίνα σου κάθε 4 με 6 εβδομάδες. Ακόμα και αν την αλλάζεις για 3 εβδομάδες και μετά επιστρέφεις στην παλιά, φτάνει για να κάνεις restart στο σώμα σου και να κερδίσεις τα μέγιστα από την άσκηση.