Τι παθαίνουμε ακριβώς όταν «πιανόμαστε» μετά την άσκηση;

Τι παθαίνουμε ακριβώς όταν «πιανόμαστε» μετά την άσκηση;

Το πιάσιμο που έχουμε πολλές φορές μετά από έντονη γυμναστική είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, είτε είναι αρχάριοι στην άσκηση είτε γυμνάζονται χρόνια, και δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν. Συνήθως διαρκεί για 2 μέρες μετά την άσκηση και αρχίζει να υποχωρεί από την τρίτη μέρα και το μόνο που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά είναι ένα καλό, ζεστό μπάνιο και να συνεχίσετε κανονικά το πρόγραμμα γυμναστικής σας -το πιάσιμο δεν είναι για κανένα λόγο δικαιολογία για να κάνετε κοπάνα. Για την ακρίβεια, το μυστικό για να τα βγάζετε πέρα με τα πιασίματα και να τα μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο, είναι να γυμνάζεστε συστηματικά και να μην απέχετε καιρό από την άσκηση, αλλά και να μην επιβαρύνετε απότομα το σώμα σας και συγκεκριμένα σημεία του.

Όσο για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε πιασμένοι; Ο πόνος οφείλεται σε μικροσχίσματα των μυϊκών ινών κατά την εξάσκηση -κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί έτσι θα αναδομηθούν άλλες μυϊκές ίνες και θα έχουμε την λεγόμενη υπερτροφία/ενδυνάμωση. Έτσι, παρότι το πιάσιμο είναι ενοχλητικό είναι απαραίτητο για να δυναμώσουμε το σώμα μας. Επίσης, ένα μέρος του πόνου που νιώθουμε οφείλεται και στην παραμονή του γαλακτικού οξέως στους μύες, του αποπροϊόντος της έντονής προσπάθειας, αυτό δηλαδή που επιφέρει την κούραση.

Προσοχή όμως, δεν είναι... υποχρεωτικό να πιανόμαστε μετά από άσκηση για να καταλάβουμε πως γίνεται δουλειά. Αν τα πιασίματα εμφανίζονται πολύ συχνά, ο πόνος είναι αρκετά έντονος και δεν υποχωρεί μετά τις τρεις μέρες, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.