3 συμπτώματα άγχους που μπορεί να φανερώνουν κάποια διαταραχή

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 συμπτώματα άγχους που μπορεί να φανερώνουν κάποια διαταραχή

Και καλό θα ήταν να το ψάξεις

Ο καθένας μπορεί να έχει μια περιστασιακή περίοδο άγχους - ίσως νιώθεις νευρική πριν από μια συνέντευξη ή πριν από ένα ραντεβού - αλλά μερικές φορές, αυτό το άγχος δεν υποχωρεί, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μια διαταραχή άγχους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ψυχικής υγείας υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους, συμπεριλαμβανομένης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής πανικού και των διαταραχών άγχους που σχετίζονται με τη φοβία, αλλά όλα εξαρτώνται από μια σημαντική πτυχή: όταν συντριπτικά συναισθήματα ανησυχίας ή φόβου επηρεάζουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαταραχές άγχους μπορεί να προέρχονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, και αυτές οι διαταραχές άγχους αντιμετωπίζονται συνήθως μέσω μιας ποικιλίας παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας, της φαρμακευτικής αγωγής ή ενός συνδυασμού των δύο. Ενώ οι διαταραχές άγχους είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν - και συχνά επωφελούνται από τη σωστή διάγνωση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας - υπάρχουν μερικά σημεία και συμπτώματα που είναι κοινά μεταξύ αυτών με τους περισσότερους τύπους διαταραχών άγχους.

#1. Υπερβολική ανησυχία

Και πάλι, οι περιστασιακές ανησυχίες είναι φυσιολογικές - αλλά για εκείνους με γενικευμένη διαταραχή άγχους, αυτές οι ανησυχίες δεν εξαφανίζονται απαραίτητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής υγείας, τα άτομα με GAD ανησυχούν για τυπικά πράγματα - όπως υγεία, χρήματα ή οικογενειακά προβλήματα - αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Συνεχίζουν να ανησυχούν για αυτά τα πράγματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει σαφής λόγος ανησυχίας. Αυτό το άγχος είναι επίσης συχνά δύσκολο να ελεγχθεί και καθιστά δύσκολο για τους πάσχοντες να επικεντρωθούν στις καθημερινές τους εργασίες.

#2. Προβλήματα με τον ύπνο

Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ - και όταν το πρόγραμμα ύπνου σου αρχίζει να υποφέρει, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά. Σύμφωνα με το ADAA (aka Ένωση άγχους και κατάθλιψης), το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου ή να επιδεινώσουν άλλα προβλήματα, όπως το να πέσεις για ύπνο και να προσπαθήσεις να κοιμηθείς. Επειδή οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος - ή το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου - είναι καλύτερο να μιλήσεις με τον γιατρό σας για να προσδιορίσεις τις υποκείμενες αιτίες και τι μπορείς να κάνεις για να τις διορθώσεις.

#3. Παράλογοι φόβοι

Κάποιο άγχος δεν γενικεύεται καθόλου. Αντιθέτως, συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή κάτι - όπως πτήση, ζώα ή πλήθη. Εάν ο φόβος γίνει συντριπτικός, αναστατωτικός και υπερβαίνει τον πραγματικό κίνδυνο, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι φοβίας, ένα είδος διαταραχής άγχους.

Αν και οι φοβίες μπορεί να είναι ένα τίποτα ουσιαστικά, δεν είναι προφανείς ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται να μην εμφανίζονται μέχρι να αντιμετωπίσεις μια συγκεκριμένη κατάσταση και να ανακαλύψεις ότι δεν είσαι σε θέση να ξεπεράσεις τον φόβο σου. «Ένα άτομο που φοβάται τα φίδια για παράδειγμα μπορεί να ζήσει για χρόνια χωρίς να έχει πρόβλημα. Τότε ξαφνικά το παιδί του θέλει να πάει κάμπινγκ (camping= φίδια) και συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται θεραπεία», αναφέρει ένας ειδικός.

Προφανώς το άγχος και το στρες δεν επηρεάζουν μόνο σε αυτούς τους τομείς, αλλά οτιδήποτε άλλο και αν νιώθεις πως σε αγχώνει, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με τον γιατρό σου και να βρεις μια λύση.