Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και είναι το ωραιότερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου

Τσακιρίδου Χριστίνα
Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και είναι το ωραιότερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου

Όταν έρχεται η ημέρα που νιώθεις κυριολεκτικά ότι πνίγεσαι οφείλεις να παλέψεις για εσένα και να βρεις τρόπο να βγεις ξανά στην επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω αυτό εδώ το κείμενο, ήξερα όμως βαθιά μέσα μου πόσο θέλω να σου πω (ναι, σε εσένα που διαβάζεις αυτές εδώ τις γραμμές) να μην τα παρατάς ποτέ. Ακόμη κι αν ξυπνάς και βλέπεις τα πάντα μαύρα γύρω σου, αν έχεις «βυθιστεί» στα άγχη, τα χρέη ή διάφορα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας που βαραίνουν την καρδιά και το σώμα σου.

Άγχος, προβλήματα και ζωή εν μέσω πανδημίας

Κάπου εδώ θέλω να προσθέσω πως αληθινό ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι μόνο ένα ζήτημα υγείας και καλό θα είναι όλες να το συνειδητοποιήσουμε αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ας θυμηθούμε επιτέλους πόσο τυχερές είμαστε που βλέπουμε τα φθινοπωρινά χρώματα με τα μάτια μας, αναπνέουμε τον καθαρό αέρα, έχουμε την υγεία μας εν μέσω πανδημίας και είμαστε αρτιμελείς.

Κακά τα ψέματα, η ζωή μας άλλαξε ριζικά από τότε που εμφανίστηκε ο covid-19. Περισσότερη δουλειά, κίνηση στους δρόμους, άγχος, φόβος, μάσκες και μέτρα προστασίας έγιναν η νέα «κανονικότητα». Δεν θα σου πω ότι δεν πιέστηκα γιατί θα είναι ψέμα. Ήμουν όμως καλά, συνέχιζα κανονικά τη ζωή μου και προσπαθούσα να συμβιβαστώ με τα νέα δεδομένα. Όλα αυτά για αρκετό καιρό, για την ακρίβεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα άλλαξαν πολλά στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή. Τοξικοί άνθρωποι, πιεστικές και στενάχωρες καταστάσεις έκαναν το ποτήρι της υπομονής και της ανοχής να ξεχειλίσει...

8 πράγματα που αν κάνεις κάθε πρωί θα είσαι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη

https://www.instagram.com/p/CVe-jdmPYG6/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Γιατί ξεκίνησα ψυχοθεραπεία- Η στιγμή της αλήθειας

Στην Ελλάδα αρκετοί είναι εκείνοι που μόλις ακούσουν ότι κάποιος παρακολουθεί ψυχολόγο θεωρούν πως παίρνει χάπια ή πως δεν έχει σώας τα φρένας. Άλλοι πάλι θα γυρίσουν να σου πουν: «Έλα μωρέ ψυχολόγος και βλακείες, δώσε σε εμένα τα χρήματα της επίσκεψης και θα ακούσω εγώ τα προβλήματά σου». Δεν είναι έτσι! Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει προς το καλύτερο αφού ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ψυχικής υγείας.

Θα σου μιλήσω όμως για εμένα. Πάντα ήμουν πολύ θετική και είχα μάλιστα παροτρύνει φίλες μου να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία όταν διέκρινα ότι το είχαν ανάγκη. Η πρόοδός τους με έκανε πολύ χαρούμενη και αποτέλεσε αφορμή για να καταλάβω πως είχε έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσω αλήθειες που δεν ήθελα (ή φοβόμουν να ανακαλύψω). Όταν τα άγχη και η πίεση άρχισαν να με καταβάλλουν, σε συνδυασμό με την ασθένειά μου και κάποια προσωπικά προβλήματα, η κατάσταση άρχισε να σοβαρεύει.



Δεν με αναγνώριζα πια. Ούτε εγώ αλλά ούτε οι γονείς, οι φίλοι και ο περίγυρός μου. Είχα αλλάξει και αυτό ήταν εμφανές. Το χαρούμενο κορίτσι με το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη είχε μεταμορφωθεί σε ένα νευρικό, άχαρο πλάσμα που έτρεχε με το ρολόι στο χέρι να προλάβει τις υποχρεώσεις της. Έκανα υπομονή γιατί οι συνθήκες της ζωής δεν είναι εύκολες για όλους (όχι μόνο για εμένα) όμως σύντομα κατάλαβα ότι κάθε μέρα που περνά με έφθειρε ολοένα και περισσότερο. Δεν με αναγνώριζα στον καθρέφτη, δεν πίστευα πια στον εαυτό μου ενώ παράλληλα ένιωθα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν.

Έγινα ευάλωτη και έκλαιγα καθημερινά. Κρυφά, αθόρυφα, μόνη μου όπως πάντα και μετά συνέχιζα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να απευθυνθώ σε μια ψυχολόγο. Έκλεισα άμεσα ραντεβού και δεν σου κρύβω ότι είχα πολύ άγχος πριν την πρώτη συνεδρία. Για καλή μου τύχη η χημεία με την ψυχολόγο μου ήταν εμφανής από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Με άφηνε να μιλάω εγώ περισσότερο και με κατηύθηνε εκείνη αργότερα με συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Ένα βάρος έφυγε από πάνω μου και όταν αποχώρησα από την πρώτη συνεδρία ένιωθα τόσο ανάλαφρη, τόση ήρεμη και συνάμα τόσο ανόητη που δεν είχα πάει νωρίτερα. Περιττό να σου πω ότι πλέον πηγαίνω ανελλιπώς και με απόλυτη συνέπεια στις συνεδρίες μου. Κάτι μέσα μου με σταματούσε όλο τον προηγούμενο καιρό ωστόσο πλέον είμαι απόλυτα σίγουρη για την επιλογή μου.

Αν κι εσύ νιώθεις ότι πνίγεσαι και βουλιάζεις, μίλα άμεσα σε έναν ειδικό. Πίστεψέ με μόνο θετικά πράγματα έχεις να αποκομίσεις. Το οφείλεις πάνω απ'όλα στον εαυτό σου. Είναι βέβαιο ότι θα πέσεις πολλές φορές σε αυτή τη ζωή, στόχος όμως είναι να σηκωθείς και να είσαι σε θέση να συνεχίσεις, πιο δυνατή και πιο σίγουρη από κάθε άλλη φορά.

https://www.instagram.com/p/CVYSHg5PabN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μήπως φοβάσαι να είσαι πραγματικά ευτυχισμένη; 4 tips για να βρεις τον εαυτό σου

Πηγή κεντρικής: freepik.com