8 συνήθειες που θα σε κάνουν να ανακαλύψεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Ιωάννα Τζανή
8 συνήθειες που θα σε κάνουν να ανακαλύψεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Βάλε αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά σου και δες την να αλλάζει ριζικά!

Το self-care σε γενικότερο πλαίσιο είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση που όλες εφαρμόζουμε ακόμη και υποσυνείδητα, αφού κάποιες συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, το self-care του μυαλού δεν είναι τόσο απλό και πολλές από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να το παραλείπουμε, αγνοώντας τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στη ζωή μας.

Σε καταλαβαίνω, είναι εύκολο να παρασυρθείς από το φόρτο εργασίας, την οικογένεια και τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, βάζοντας έτσι τη δική σου ευημερία σε δεύτερη μοίρα.

Βάλε το sleep care στη ζωή σου και δες τη να αλλάζει ριζικά!

Για να μπορέσεις να κάνεις ένα restart στη ζωή σου, θα πρέπει πρωτίστως να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να ανακαλύψεις ποτέ την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αν δεν εντάξεις το self-care στο No1 της λίστας των «υποχρεώσεων» σου και δε δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες και όχι των άλλων.

Τip: Μην ξεχνάς ποτέ ότι για να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπάς και να μπορείς να τους προσφέρεις την απαιτούμενη φροντίδα, θα πρέπει να διατηρήσεις υγιή τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου.


https://www.instagram.com/p/CVhy49Ot4Xs/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Φυσικά, το self-care είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Οι συνήθειες που κάνουν εμένα να νιώθω καλά, μπορεί για κάποια άλλη γυναίκα να μην είναι τόσο χαλαρωτικές, και το αντίστροφο. Οι επιλογές, όμως, που έχουμε για εσένα παρακάτω είναι τόσες πολλές, που σίγουρα θα βρεις μερικές να σου ταιριάζουν.

Τι περιμένεις, λοιπόν; Ξεκίνα από σήμερα κιόλας!

Αν δεν είχες ημερολόγιο μέχρι τώρα, καιρός να αποκτήσεις

Το να έχεις το προσωπικό σου ημερολόγιο και να γράφεις εκεί όλες τις σκέψεις σου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσεις τα πνιγμένα συναισθήματά σου και «ξεκλειδώσεις» το μυαλό σου. Αφιερώστε λίγα λεπτά στην αρχή ή το τέλος της ημέρας σου για να αποτυπώσεις στο χαρτί όλες αυτές τις σκέψεις και τα όμορφα ή άσχημα γεγονότα που σου συνέβησαν, και σιγά σιγά θα δεις ότι το ημερολόγιο θα γίνει ο... καλύτερός σου φίλος.

Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη μέθοδος self-care που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, παρά μόνο μερικά λεπτά από την ημέρα σου. Ξεκίνα αναφέροντας τρία έως πέντε διαφορετικά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων και κάν' το κάθε μέρα αυτό. TIP: μην γράφεις μόνο τα βασικά - αφιέρωσε χρόνο για να προσθέσεις και άλλα, πιο μικρά ή και μεγάλα πράγματα, αναφέροντας και τους λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων. Όσο περισσότερο εξασκείς αυτό το συναίσθημα, τόσο περισσότερα πράγματα θα ανακαλύπτεις για τα οποία πρέπει να είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου.



Βγες για περπάτημα (χωρίς ακουστικά)

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, οι βόλτες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και την ψυχολογία μας. Ξεκίνα να πηγαίνεις για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς σου, στη θάλασσα, ή ακόμη και στο τετράγωνο του σπιτιού σου. Αφιέρωσε στον εαυτό σου χρόνο χωρίς μουσική ή περισπασμούς, ώστε να μπορέσεις να συντονιστείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Θα εκπλαγείς κι εσύ η ίδια με τις καταπληκτικές ιδέες που θα «κατεβάσει» το μυαλό σου και τη διαύγεια που θα αποκτήσεις μόλις αφιερώσεις 5-10 λεπτά για να βγεις έξω και να «αδειάσεις» το μυαλό σου.

Παίρνε συχνότερα τηλέφωνο την κολλητή που σου φτιάχνει τη διάθεση

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη ζωή σου που έχει το ταλέντο στο να σε κάνει πάντα να νιώθεις καλύτερα και να γελάς, ακόμη και όταν είσαι σε κακό mood; Μερικές φορές η καλύτερη μορφή self-care είναι το να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος στη ζωή μας. Μη θεωρείς δεδομένες αυτές τις φιλίες και μη διστάσεις να στηριχτείς στις κολλητές σου όταν το έχεις ανάγκη. Βασικά, καν' το και όταν δεν το χρειάζεσαι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο μέσα στην πολυάσχολη εβδομάδα σου για να πάρεις τηλέφωνο την κολλητή σου, την αδελφή σου ή έναν συνάδελφο που πραγματικά σου φτιάχνει τη διάθεση.

Κάνε μια λίστα με τα επιτεύγματα και τους στόχους σου

Ο καθορισμός στόχων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να πετύχεις πολλά στη ζωή σου, όπως επίσης και η αναγνώριση όσων έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Αν ποτέ νιώσεις απογοήτευση για κάτι που σου συνέβη ή μπεις στο τριπάκι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γράψεις σε ένα χαρτί όλα όσα έχεις καταφέρει (μικρά και μεγάλα) και κράτησε αυτήν τη λίστα για να την ξαναδιαβάσεις την επόμενη φορά που θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου.



Δώρισε 10 αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια

Είτε αυτό σημαίνει ένα μπλουζάκι που αγόρασες πριν από τρία χρόνια και δε φόρεσες ποτέ, είτε μια στοίβα βιβλία που το μοναδικό πράγμα που κάνουν είναι να μαζεύουν σκόνη κάτω από το κρεβάτι σου, μπορεί για κάποιον άλλον να φαντάζει το ιδανικό δώρο. Γι' αυτό κάνε αύριο κιόλας ένα ξεκαθάρισμα και χάρισε τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσεις χαρά σε έναν συνάνθρωπό σου, και ακόμη περισσότερη στον ίδιο σου τον εαυτό!

Συγύρισε τον προσωπικό σου χώρο

Σου το έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές, ότι η ακαταστασία στο σπίτι σχετίζεται άμεσα με την ακαταστασία στο μυαλό. Η καθαριότητα του προσωπικού μας χώρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεσή μας, γι' αυτό θα πρέπει πάντα να τον διατηρείς τακτοποιημένο. Αφιέρωσε 15 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο στο να διπλώσεις τα πεταμένα ρούχα που υπάρχουν στο κρεβάτι σου και να πλύνεις τα πιάτα που έχουν μαζευτεί στον νεροχύτη.

Αποτοξίνωση από τα social media εδώ και τώρα

Ναι, τα social media αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους, να διαβάσεις τα juicy νέα της ημέρας ή να επικοινωνήσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ωστόσο, αφιέρωσε λίγες μέρες της ζωής σου στο να «αποτραβηχτείς» από το Facebook και το Instagram, και θα εκπλαγείς μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο χρόνο μάς «τρώνε» τα social media από άλλες συνήθειες, πολύ πιο ποιοτικές και ωφέλιμες για την ψυχολογία μας.