Βάλε το sleep care στη ζωή σου και δες τη να αλλάζει ριζικά!

Ιωάννα Τζανή
Βάλε το sleep care στη ζωή σου και δες τη να αλλάζει ριζικά!

Ο ύπνος προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας και δε θα πρέπει να τον παραλείπεις.

Το self care είναι ξεχωριστό για καθεμία από εμάς και έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που βάζουμε. Ο ύπνος, ωστόσο, είναι κάτι που θα πρέπει να βρίσκεται στο No.1 της λίστας μας, αφού είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να καλυτερεύσει κατά πολύ τη συνολική ποιότητα της ζωής μας.

Ενώ όλες γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που τον παραλείπουν και κοιμούνται ελάχιστες ώρες ημερησίως, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τις επιπτώσεις που φέρνει αυτή η κακή συνήθεια στην υγεία τους.


https://www.instagram.com/p/CVQ9DyGPfST/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), παραπάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες (τουλάχιστον επτά την ημέρα) σε τακτική βάση.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα σε αυτό. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, η ρουτίνα του ύπνου σου μπορεί να αλλάξει από αύριο κιόλας, αρκεί να θέσεις ως στόχο την καλύτερη ποιότητα της ζωής σου και να αντιληφθείς τα πολλαπλά οφέλη που θα σου προσφέρει αυτή η αλλαγή. Γιατί ο καλός ύπνος δε σχετίζεται μόνο με το... σφριγηλό δέρμα - όπως ενδεχομένως νομίζεις. Το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθύ και σοβαρό.

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, τη βελτίωση της διάθεσης, την αύξηση της μάθησης και της μνήμης και την πρόληψη της αύξησης βάρους», εξήγησε πρόσφατα ο Δρ Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να το λάβεις σοβαρά υπ' όψιν σου και να κινητοποιηθείς!



Αν αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να εφαρμόσεις μια σωστή ρουτίνα ύπνου, παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν:

Φτιάξε πρόγραμμα

Ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσεις μια sleep care routine είναι να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό πρόγραμμα. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές υποχρεώσεις, επομένως θα πρέπει να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες που θα είναι αφιερωμένες στον ύπνο. Είτε εργάζεσαι νύχτα και πρέπει να τον εντάξεις στις 9 το πρωί, είτε είσαι πρωινός τύπος και ξυπνάς από τις 6, το πρόγραμμα παίζει καταλυτικό ρόλο στο να καταφέρεις να κοιμάσαι τουλάχιστον επτά ώρες ημερησίως.

Γύρνα στο σπίτι και χαλάρωσε

Αν επιστρέφεις από τη δουλειά και προσπαθείς να χωρέσεις τα πάντα μέσα στις ελάχιστες ώρες που σου έχουν απομείνει μέχρι να έρθει η ώρα να πέσεις για ύπνο, έχει έρθει ο καιρός να το αλλάξεις. Πάρε τον χρόνο σου και κάτσε στον καναπέ να χαλαρώσεις και να αποσυμπιεστείς από το στρες της ημέρας. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να έχεις έναν ήρεμο ύπνο και να ξεκουράσεις ψυχή τε και σώματι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβάλλουν στη χαλάρωσή σου, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πιεις ένα ζεστό τσάι ή να ακούσεις την αγαπημένη σου - χαλαρωτική πάντα - μουσική.


https://www.instagram.com/p/CVLafWmNYcV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Κράτα το σπίτι σου τακτοποιημένο

Υπάρχουν φορές που ο προσωπικός σου χώρος, αντί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, σου προκαλεί μεγαλύτερο άγχος. Και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το σπίτι σου δεν είναι συγυρισμένο. Γι' αυτό θα πρέπει να φροντίζεις κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι, να έχεις πλύνει τα πιάτα στον νεροχύτη και να έχεις συμμαζέψει τα πεταμένα ρούχα που είναι πάνω στο κρεβάτι σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις, επίσης, είναι να... φτιάξεις ατμόσφαιρα, κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ ήρεμη και να κοιμηθείς «σαν πουλάκι». Μερικές ιδέες για να δημιουργήσεις ένα χαλαρωτικό περιβάλλον στο σπίτι είναι να ανάψεις αρωματικά κεριά, να βάλεις χαμηλό φωτισμό και να κάτσεις να χουχουλιάσεις στον καναπέ ή το κρεβάτι σου.

Περιόρισε την καφεΐνη

Για να έχεις έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο, θα πρέπει να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες σε γενικότερο πλαίσιο. Για αρχή, καλό θα είναι να περιορίσεις τους καφέδες, ή τουλάχιστον να πιεις τον τελευταίο μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, η μεγάλη ποσότητας καφεΐνης μπορεί να σου προκαλέσει διαταραχές ύπνου.


https://www.instagram.com/p/CVVEO_8lXWj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μίλα με έναν ειδικό

Τώρα, αν κάνεις όλα τα παραπάνω και δε δεις κανένα αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Μοιράσου με τον γιατρό σου τα προβλήματα ύπνου που σε ταλαιπωρούν και εκείνος θα βρει τη λύση για εσένα.