Ποιος είναι ο χρονότυπός σου και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα

Ιωάννα Τζανή
Ποιος είναι ο χρονότυπός σου και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα

Οι 4 κατηγορίες χρονότυπων και σε ποια ανήκεις.

Γνώριζες ότι καθεμία από εμάς ανήκει σε έναν διαφορετικό χρονότυπο και αυτό καθορίζει πολλές από τις ζωτικές μας ανάγκες και συνήθειες; Τώρα θα μου πεις, τι στο καλό είναι ο χρονότυπος; Θα σου τα εξηγήσω όλα.

Λοιπόν, ήρθε ο καιρός να ξεπεράσεις την ερώτηση «τι ζώδιο είσαι» και να αρχίσεις να ρωτάς «τι χρονότυπο έχεις»... Οι χρονότυποι καθορίζουν ένα άτομο από τις ριζικές συνήθειες ύπνου του, που συμβαίνουν φυσιολογικά στον ίδιο και το σώμα του. Παρόλο που μπορούμε να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να σηκωθεί νωρίς ή να εργαστεί μέχρι αργά, αυτές οι συνήθειες δεν ταιριάζουν πάντα με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

social media

Κοιμάσαι καλύτερα και έχεις λιγότερo στρες; Σίγουρα απέχεις από τα social media

Μαθαίνοντας σε ποιον χρονότυπο ανήκεις, θα μπορέσεις να προγραμματίσεις τη ρουτίνα του ύπνου σου με τέτοιον τρόπο, ώστε να αρχίσεις να απολαμβάνεις μια καλύτερη και πιο ξεκούραστη καθημερινότητα.


https://www.instagram.com/p/CbFBUfRMpky/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Με άλλα λόγια, ο χρονότυπος μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το βιολογικό σου ρολόι και να πετύχεις τον βέλτιστο ύπνο με βάση τους φυσικούς σου ρυθμούς. Παρέχει, επίσης, μια εικόνα για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο ολόκληρη την ημέρα σου, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση, το φαγητό, η εργασία, ακόμη και η κοινωνικοποίηση.

Οι τέσσερις χρονότυποι είναι:

1. Λιοντάρι

Τα λιοντάρια ξυπνούν νωρίς και είναι πιο παραγωγικά το πρωί. Πρέπει να χαλαρώνουν τα βράδια, προτιμώντας μια πιο ήσυχη νύχτα. Συνήθως κοιμούνται γύρω στις 9-10 μ.μ. και ξυπνούν μεταξύ 5-6 π.μ.

2. Αρκούδα

Αυτή είναι η πιο κοινή κατηγορία. Οι κύκλοι ύπνου και αφύπνισης μιας αρκούδας ακολουθούν τον ήλιο. Τείνουν να ξυπνούν εύκολα και συνήθως αποκοιμούνται χωρίς προβλήματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον χρονότυπο είναι πιο παραγωγικοί το πρωί, αλλά υποφέρουν από έλλειψη ενέργειας το απόγευμα.

Η ιδανική ώρα για να πέφτεις για ύπνο αν ανήκεις στην κατηγορία της αρκούδα είναι γύρω στις 11 μ.μ. και να ξυπνάς γύρω στις 7 π.μ., ενώ καλό είναι να μην κοιμάσαι περισσότερες από οκτώ ώρες.



3. Λύκος

Στους λύκους αρέσει ο ύπνος και συχνά δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί. Ένας λύκος αισθάνεται καλύτερα όταν κοιμάται το πρωί. Η κορύφωση της παραγωγικότητάς τους ξεκινά το μεσημέρι και συνήθως εξακολουθούν να είναι αρκετά παραγωγικοί στο τέλος της ημέρας, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι.

Η ιδανική ώρα για να πέφτεις για ύπνο είναι γύρω στις 12 π.μ. το αργότερο και να ξυπνάς γύρω στις 7:30 π.μ., παρόλο που το πιθανότερο είναι να πατάς αρκετές φορές το κουμπί της αναβολής μέχρι να σηκωθείς από το κρεβάτι.

4. Δελφίνι

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο σου, τότε σίγουρα είσαι δελφίνι. Τα δελφίνια υποφέρουν από αϋπνίες και δυσκολεύονται με τον ύπνο τους καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.Επίσης ξυπνούν εύκολα όταν ενοχλούνται από θόρυβο ή φως. Παρόλο που θεωρούν ότι ο ύπνος τους είναι δύσκολος, η παραγωγικότητά τους τείνει να διαρκεί περίπου από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Ένα δελφίνι δεν κοιμάται πριν τις 12 π.μ. και συνήθως στριφογυρίζει στον ύπνο του, ενώ ξυπνά γύρω στις 6 π.μ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις ένα πρόγραμμα ύπνου και να το ακολουθείς πιστά, καθώς και να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες που βοηθούν στον πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή διαλογισμό πριν πέσεις για ύπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το μαγικό συστατικό για να κοιμάσαι ήρεμη τη νύχτα αλλά και να έχεις ενέργεια τη μέρα

Αναπνέεις από το στόμα όταν κοιμάσαι; Καιρός να το αλλάξεις