Αυτό είναι το μαγικό συστατικό για να κοιμάσαι ήρεμη τη νύχτα αλλά και να έχεις ενέργεια τη μέρα

Αυτό είναι το μαγικό συστατικό για να κοιμάσαι ήρεμη τη νύχτα αλλά και να έχεις ενέργεια τη μέρα

Το μαγνήσιο είναι το κλειδί για την ενέργειά σου. Εσύ λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα και από πού

Αν ψάχνεις για τα σημαντικότερα μέταλλα που κάνουν καλό στον οργανισμό σου, το ασβέστιο και ο σίδηρος διεκδικούν την πρώτη θέση ξεκάθαρα. Ειδικά όμως όταν πρόκειται να διασφαλίσεις ότι τρως άφθονα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εκείνα που περιέχουν την επαρκή ποσότητα σε μαγνήσιο είναι εκείνα που σου δίνουν τα περισσότερα οφέλη.

Το μαγνήσιο είναι ένα από αυτά τα ορυκτά που συχνά υποβαθμίζονται, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του οργανισμού μας. «Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και σημαντικά μέταλλα στο σώμα, που επηρεάζει το πώς νιώθουμε και λειτουργούμε καθημερινά - ωστόσο είναι επίσης η δεύτερη πιο κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μετά τη βιταμίνη D», λέει η διατροφολόγος Samantha McKinney, RD στο Life Time. Το μαγνήσιο, εξηγεί, πως παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη των μυών, των νεύρων, των επιπέδων ενέργειας, ακόμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. «Είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης που ρυθμίζει τις βιοχημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Η καρδιακή λειτουργία και η πέψη επηρεάζονται επίσης άμεσα από το μαγνήσιο. Ακόμη και μια ελαφρά μείωση του μαγνησίου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας», λέει η McKinney.

magnisio1

Μαγνήσιο: Δες πώς θα καταλάβεις ότι υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό σου

Μαγνήσιο και γήρανση

Μπορείς να λαμβάνεις μαγνήσιο μέσω συμπληρωμάτων, αλλά δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή αυτό το μέταλλο βρίσκεται συνήθως σε πολλές υγιεινές τροφές. Δυστυχώς, η καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων είναι πολύ φτωχή σε μαγνήσιο, κάτι που γίνεται πιο έντονο όσο μεγαλώνουμε. Αυτό είναι προβληματικό. «Το μαγνήσιο όχι μόνο βοηθά στη σωστή λειτουργία των διεργασιών του σώματός μας, αλλά έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων, από τις ελεύθερες ρίζες καθώς επίσης είναι πολύ βοηθητικές στο να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε ήρεμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε και η ικανότητα ύπνου συχνά μειώνεται», υποστηρίζει η McKinney.

Η McKinney υπογραμμίζει επίσης ότι πολλοί από εμάς τρώμε λιγότερο καθώς μεγαλώνουε. Όμως το θέμα της πτώσης των αποθεμάτων μαγνησίου κατά την γήρανση είναι πολύπλευρο. «Συνήθεις χρόνιες ασθένειες και προβλήματα, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ο διαβήτης τύπου 2, και πολλά φάρμακα μπορούν να αποστραγγίσουν τα επίπεδα μαγνησίου», λέει η McKinney. «Δεδομένου ότι καθώς μεγαλώνουμε έχουμε απώλεια άπαχου ιστού, υπάρχει ένας παρατεταμένος κίνδυνος προβλημάτων σακχάρου στο αίμα και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την ανάγκη μας για μαγνήσιο ακόμη περισσότερο», συνεχίζει.



Πώς να λάβεις περισσότερο μαγνήσιο σε κάθε ηλικία

Αν λάβουμε υπόψιν μας πως η συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου είναι 310 έως 320 mg για γυναίκες και 400 έως 420 mg για άνδρες, θα καταλάβουμε πως πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα χρειάζονται περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

Ενώ ένα συμπλήρωμα είναι μια επιλογή, η κατανάλωση πολλών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) είναι ό,τι καλύτερο για έναν δυνατό οργανισμό.

Ένα τέταρτο φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ή σπόρους θα παρέχει περίπου 100 mg, ενώ μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών θα παρέχει 30 mg έως 60 mg. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα, από την άλλη πλευρά, θα δώσει περίπου 120 mg, ενώ μερικές από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι οι σπόροι κολοκύθας, το σπανάκι, ο σολομό, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι σου λείπει μαγνήσιο και ψευδάργυρος

Μαγνήσιο: Δες πώς θα καταλάβεις ότι υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό σου