Δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις νωρίς; 6 τρόποι θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις

Παυλίνα Μητροφάνη
Δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις νωρίς; 6 τρόποι θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις

Μπορεί μην είναι τόσο δύσκολο, όσο το φαντάζεσαι.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα τους «πρωινούς ανθρώπους» τους φανταζόμουν ως εκείνους που κάνουν γιόγκα κατά την ανατολή και ακούνε ήχους πουλιών κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας τους για τη δουλειά.

Πρόσφατα συνειδητοποίησα όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα σκεφτόμουν, ιδιαίτερα στην καραντίνα που το πρόγραμμα ύπνου μου (όπως και πολλών άλλων φαντάζομαι) αποσυντονίστηκε για τα καλά.

Το πρωινό ξύπνημα είναι...υγεία

Έψαχνα απεγνωσμένα τρόπους για να ξυπνάω πρωί χωρίς όμως να νιώθω εκνευρισμένη και τη διάθεση μου πεσμένη, κάτι που όλοι ξέρουμε πως έχει αρκετές επιπτώσεις (συνήθως σε ψυχολογικό επίπεδο) στην απόδοσή μας στη δουλειά.

Το πρωινό ξύπνημα σε κάνει να είσαι όσο το δυνατόν πιο υγιής, παραγωγική αλλά και χαρούμενη. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά δεν είναι. Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου 6 τρόπους που θα σε πείσουν να αλλάξεις την συνήθειά σου και να ξεκινήσεις να ξυπνάς το πρωί χωρίς να γκρινιάζεις.

via GIPHY

Θα καταλάβεις και μόνη σου στην πράξη τα οφέλη ( όπως και εγώ άλλωστε) και δε θα μετανιώσεις καθόλου γι’ αυτή σου την καθημερινή αλλαγή. Πάμε δούμε;

#1. Βελτίωσε την πρωινή σου ρουτίνα

Μπορείς να κάνεις μια λίστα με κάθε μικρό πράγμα που κάνεις το πρωί. Μπορεί να μη σου φέρνει χαρά το γεγονός να ξυπνάς νωρίς, γι' αυτό και «γυρνάς πλευρό» κάθε φορά που το ξυπνητήρι χτυπά σαν τρελό, όμως υπάρχει τρόπος για να αλλάξεις άποψη. Πώς; Οργάνωσε τα πράγματα που θέλεις να κάνεις, από το προηγούμενο βράδυ και πέσε για ύπνο ήρεμη. Έτσι θα γλυτώσεις περισσότερο χρόνο από το τρέξιμο του να ντυθείς, να πλυθείς, να φας πρωινό και να επιλέξεις τα ρούχα σου.... Δε μπορείς να φανταστείς πόσο πιο όμορφα θα ξυπνάς και θα ξεκινάς τη μέρα σου!

#2. Πήγαινε για ύπνο πέντε λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ

Μπορεί να γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα ιδανικά για να ξεκουραστείς, αλλά πόσοι από εμάς πραγματικά κοιμόμαστε τόσες ώρες κάθε βράδυ; Η ειλικρινής απάντηση είναι κανείς.

Φυσικά θα δυσκολευτείς να ξυπνήσεις εάν το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο ύπνο. Ενώ ο πρώτος χρόνος αφύπνισης είναι ο στόχος, για να νιώσεις καλύτερα, πρέπει να κοιμηθείς τουλάχιστον 7 ώρες για να είσαι ξεκούραστη. Για να εκπαιδεύσεις το σώμα σου, μπορείς σταδιακά να ξεκινήσεις με το να κοιμάσαι πέντε λεπτά νωρίτερα καθημερινά. Σε μόλις δύο εβδομάδες, θα καταφέρεις να κοιμηθείς πάνω από μία ώρα νωρίτερα.



#3. Άνοιξε τις κουρτίνες του δωματίου σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνήσεις είναι να ανοίξεις τις κουρτίνες για να φωτίσεις το δωμάτιο. Η λιακάδα δεν είναι απλώς ένας χαρούμενος τρόπος για να ξεκινήσει μια νέα μέρα αλλά είναι και μια φυσιολογική ανάγκη για να αισθανθείς γεμάτη ενέργεια.

Το φυσικό φως «λέει» στο σώμα μας ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι καφέ θα το νιώσεις στο έπακρο.

#4. Κάνε το συνήθεια

Οι συνήθειες καθιστούν δυνατή την αλλαγή επειδή απελευθερώνουν το μυαλό μας από τη λήψη αποφάσεων. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι το πρωί δεν σκέφτονται να ξυπνήσουν νωρίς, απλά το κάνουν.

Ξέρεις ότι το πρωινό ξύπνημα απαιτεί χρόνο για να γίνει συνήθεια και χρειάζεται να προσπαθήσεις αρκετά για μερικές εβδομάδες έως ότου το σώμα σου συνηθίσει να ξυπνά χωρίς ξυπνητήρι.



#5. Μην τσεκάρεις το κινητό σου για 30 λεπτά αφότου ξυπνήσεις

Ξεκινώντας την ημέρα σου με μια περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μυαλό σου νιώθει ότι κάτι χάνεις ήδη από την ημέρα σου. Επιπλέον, είναι περίπου 10 λεπτά (περίπου 20, μεταξύ μας) που θα μπορούσες να περάσεις κάνοντας κάτι καλό για σένα αντί να πιάσεις το κινητό.

wakewake up

Απαλλάξου από τη συνήθεια του τηλεφώνου σου, μην ελέγχεις μηνύματα, κλήσεις ή ακόμη και email τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το ξύπνημα. Εάν είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς, κράτησε το τηλέφωνό σου σε διαφορετικό δωμάτιο και χρησιμοποίησε ένα πραγματικό ξυπνητήρι για να σε ξυπνήσει.

#6. Προσπάθησε να λες «όχι»

...ένα συχνό θέμα που λίγοι ισχυρίζονται ότι το επιτυγχάνουν και οι περισσότεροι αγωνίζονται να το βρουν. Αλλά κανείς δεν είπε ότι η εξισορρόπηση της ευημερίας σου με επαγγελματικές και προσωπικές ευθύνες θα ήταν εύκολη.

Η αλήθεια είναι ότι για να κοιμηθείς αρκετά και να νιώσεις καλά το επόμενο πρωί απαιτεί να κυριαρχήσεις στην τέχνη του να λες «όχι».

Εάν ο σύντροφός σου σε πιέζει να παρακολουθήσεις άλλο ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς, ή μέχρι και την τελευταία στιγμή ο διευθυντής σου αναθέτουν εργασία ή εκκρεμότητες τότε εκεί είναι που πρέπει να υπερισχύσει η λογική και η ανάγκη ξεκούρασης. Πές όχι! Θα σου κάνει καλό!



Φυσικά, θα υπάρχουν νύχτες για τις οποίες αξίζει να χάσεις τον ύπνο σου (κάνοντας πράγματα που η ίδια απολαμβάνεις), αλλά μην μείνεις ξύπνια μέχρι τα μεσάνυχτα βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας κάτι που ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα σε κουράσει. Και αύριο μέρα είναι, και με ένα καλό πρόγραμμα υπάρχει χρόνος για όλα.