Τι είναι για μένα τα Χριστούγεννα! Μια αλυσίδα αγάπης από τα κορίτσια του Queen.gr

Τι είναι για μένα τα Χριστούγεννα! Μια αλυσίδα αγάπης από τα κορίτσια του Queen.gr

Χριστούγεννα! Αχ, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου!

Είναι οι αγκαλιές (που ναι, θέλουμε και τις δίνουμε με καλοσύνη κι ας είμαστε υπό τον φόβο του covid), είναι τα χαμόγελα, τα χάδια, το κόκκινο (εκείνο το όμορφο, το Χριστουγεννιάτικο, το ζωντανό), είναι οι μυρωδιές και τα όμορφα συναισθήματα! Είναι η αγάπη...

Δε χρειάζεται να είσαι μικρό παιδί για ν΄αγαπάς αυτή την εποχή του χρόνου! Δε χρειάζεται γιατί πολύ απλά η μαγεία των Χριστουγέννων από μόνη της σε κάνει να είσαι και να αισθάνεσαι σαν παιδί. Οι αναμνήσεις που έχει ο καθένας από εμάς από τα Χριστούγεννα είναι ξεχωριστές. Υπάρχουν όμορφες αλλά και νοσταλγικές στιγμές, θλίψης, μοναξιάς αλλά και απόλυτης ευτυχίας.

Πώς μεταφράζει όμως ο καθένας τη σημασία των Χριστουγέννων; Γιατί δεν είναι μόνο οι παραδόσεις και τα κάλαντα που μας φέρνουν πιο κοντά στη γέννηση του θεανθρώπου...

pexels valeria boltneva 281417

Σε πιάνει μελαγχολία την περίοδο των Χριστουγέννων; 12 τρόποι για να την καταπολεμήσεις

Ο συμβολισμός για κάθε άνθρωπο, είναι διαφορετικός. Τα Χριστούγεννα μιλούν για τη γέννηση, το θαύμα της αρχής και την ελπίδα για το αύριο. Μιλούν για το φως της ψυχής, την ανιδιοτέλεια, την ομορφιά της αγνότητας (του νου, του σώματος, της ψυχής) και τη λαμπρότητα του αύριο.

Αλήθεια, για σένα τι είναι τα Χριστούγεννα; Η ομάδα του Queen.gr θυμάται και καταγράφει όλα όσα για εκείνες αποτελεί σημείο αναφοράς, έμπνευσης και νοσταλγίας...

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Για μένα Χριστούγεννα σημαίνει οικογένεια! Το στολισμένος δέντρο στο κέντρο του σαλονιού, οι μυρωδιές στο σπίτι από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι βόλτες με τα παιδιά μου! Είναι οι στιγμές στον καναπέ βλέποντας ατελείωτες ώρες ταινίες και παίζοντας επιτραπέζια, είναι το φαγητό μέχρι σκασμού, τα γλυκά (αχ! αυτά τα γλυκά!) και το διάβασμα των αγαπημένων μου βιβλίων μέχρι αργά το βράδυ.

Τα Χριστούγεννα είναι η ζεστή σοκολάτα, τα γέλια, τα ταξίδια και οι φωτογραφίες, είναι οι αγκαλιές στο κρεβάτι και τα υπέροχα πρωινά. Είναι το κρύο (λατρεύω την κρύα καθαρή ατμόσφαιρα τον χειμώνα) και η μυρωδιά του τζακιού. Χριστούγεννα είναι οι λίστες με τα δώρα και ο στολισμός τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτά τα απλά πράγματα που δημιουργούν τις πιο μεγάλες συγκινήσεις!

Κατερίνα Πατούλια

Χριστούγεννα στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό

Μετράω πινακίδες στον δρόμο μέχρι τον Καρδαμά. 55 λεπτά λέει κάθε Χριστούγεννα ο μπαμπάς μέχρι να φτάσουμε. Η αδερφή μου κοιμάται δίπλα μου. Έχει αυτά τα σκούρα χρυσοκίτρινα μαλλιά που έχουν σήμερα και οι κόρες της. Χριστίνα και αυτή, φόρεσε τα καλά της για να γιορτάσει μαζί με τη γιαγιά. Σε λίγες μέρες έχει και γενέθλια, για να μου θυμίζει το μεγαλύτερο δώρο που μου έκαναν ποτέ οι γονείς μου λίγο πριν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Εγώ δεν τα θέλω τα φορέματα αλλά η ημέρα το καλεί.

Επιτέλους φτάνουμε. Βγαίνω πρώτη από το αυτοκίνητο και πρώτη απ’ όλα τα ξαδέρφια. Μπαίνω στο σπίτι και η σόμπα καίει δυνατά, το φαγητό στον φούρνο σου σπάει τη μύτη. Χρόνια πολλά από όλους σε όλους. Κανέλα με πορτοκάλι και γαρύφαλλο μπλέκεται στην ατμόσφαιρα με τα ξύλα που καίνε. Πιάνω πρώτη θέση σχεδόν πάνω στη σόμπα, στο χαμηλό καρεκλάκι μου και την περιμένω να μπει στο σπίτι. Εκείνη δεν φοράει γιορτινά, την θυμάμαι πάντα στην αυλή, πάντα να ζυμώνει, να κοσκινίζει, δεν τα ήθελε τα επίσημα ποτέ.

Χριστίνα η γιαγιά μου από τη μαμά μου και ένας ήταν ο προορισμός των Χριστουγέννων, το σπίτι της. Όταν έμπαινε στο δωμάτιο, μύριζε φρεσκοψημένο ψωμί, αχ εκείνο το ψωμί των Χριστουγέννων, το περίμενα πώς και πώς. Γεμάτο καρύδια και μόλις ο παππούς το σταύρωνε και το έκοψε, έτρεχα να μαζέψω το καρύδια. Ο παππούς τραγουδούσε πάντα για τη γιαγιά κι εκείνη πάντα σέρβιρε. Όταν τελείωνε το φαγητό, ανάμεσα στα γέλια και τις συζητήσεις δίπλα στη σόμπα, οι μπαμπάδες έφευγαν για ύπνο μεσημεριανό, κι εμείς μέναμε στα κρεβάτια δίπλα στη σόμπα. Δεν πρέπει να έχω κοιμηθεί ποτέ πιο γλυκά από τα Χριστούγεννα στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό κι όταν βγαίνω έξω και μυρίζω ξύλα να καίνε, απλά χαμογελώ.

Μαρία Ροδίτη

Χριστούγεννα με χιόνι, με πολύ κρύο, με χοντρά πανωφόρια και ατέλειωτες βόλτες στην πλατεία Αριστοτέλους ή γύρω από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι τα δικά μου πιο ωραία Χριστούγεννα, στην πιο λατρεμένη μου πόλη.

Χριστίνα Τσακιρίδου

Τα Χριστούγεννα θυμάμαι πως ήταν πάντα μια αγαπημένη περίοδος του χρόνου για εμένα. Συμπίπτουν με την ονομαστική μου εορτή οπότε είχα έναν ακόμη λόγο να τα περιμένω κάθε χρόνο πώς και πώς. Οι στολισμένοι δρόμοι, τα γιγάντια Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα μοσχομυριστά φαγητά/γλυκά, η ανταλλαγή δώρων και τα φωτισμένα σπίτια είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που τα Χριστούγεννα κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως όλα τα παραπάνω έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τις ημέρες των εορτών το μόνο που χρειαζόμαστε είναι χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση, θα έλεγα πως Χριστούγεννα για μένα πλέον σημαίνει οικογένεια, φίλοι και ξεγνοιασιά.

Νατάσσα Σχοινά

Πάντα αγαπούσα τα Χριστούγεννα. Όχι για το δέντρο καθεαυτό. Όχι για τους στολισμούς. Όχι για τα δώρα. Αλλά για όλα όσα συμβολίζουν. Ξέρεις, αυτήν τη ζεστασιά με την οποία είναι συνδεδεμένη η εποχή. Συναντιόμαστε με όλους τους ανθρώπους που ο καθένας αποκαλεί «οικογένεια» και λίγο πριν την αλλαγή του έτους κάνουμε όνειρα με ελπίδα για το μέλλον. Ακόμα και μέσα σε πανδημίες. Ειδικά μέσα σε αυτές. Στα Χριστούγεννα, δεν έχουν θέση πολλά πράγματα, παρά ένα και σημαντικό: η αγάπη. Ένα τραπέζι με τους αγαπημένους μου, επιτραπέζια, ζεστές σοκολάτες που εκτιμώ όχι για τη γεύση, αλλά για τα χέρια που μου τις προσφέρουν, κι αυτή η αγκαλιά το βράδυ χαζεύοντας το γεμάτο λαμπάκια δέντρο. Τι άλλο να χρειαστείς;

Ιωάννα Τζανή

Συγγνώμη που θα σας το χαλάσω, αλλά για εμένα προσωπικά, τα Χριστούγεννα δεν είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Αυτό το feeling και οι παραδόσεις που σε... «αναγκάζουν» να είσαι συνέχεια happy και αυτά τα υποχρεωτικά οικογενειακά ρεβεγιόν και τραπεζώματα, μου προκαλούν μια πίεση που ποτέ δεν μπόρεσα να διαχειριστώ. Ακόμα και τα χριστουννιάτικα τραγούδια που ακούγονται παντού και συνεχώς κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου, εμένα με ενοχλούν! Ναι, με ενοχλούν και με μελαγχολούν. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι ποτέ δεν είχα μια τόσο αγαπημένη και ενωμένη οικογένεια που να μπορέσει να με κάνει να αγαπήσω πραγματικά τα Χριστούγεννα, ή αν φταίει ότι δεν έχω κάνει ακόμα τη δική μου ώστε να μου ανατρέψει όλο αυτό το... αρνητικό christmas mood, πάντως εγώ τα έχω συνδυάσει ξεκάθαρα με φίλες/ους και ξενύχτια (κανένας ρομαντισμός, το ξέρω!). Άσε που αυτή την περίοδο γίνομαι υπερευαίσθητη, με αποτέλεσμα η παραμικρή αφορμή να είναι ικανή να με κάνει να ξεσπάσω σε κλάματα. Άσε που έρχονται στο μυαλό μου άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες δε με ενδιαφέρει καν που δεν υπάρχουν πια στη ζωή μου. Για εμένα, λοιπόν, Χριστούγεννα είναι διασκέδαση με τις φίλες και το boyfriend και ένα καλό τραπέζι στα μπουζούκια! Α, να μην ξεχάσω και τα μελομακάρονα, που είναι η μοναδική χριστουγεννιάτικη παράδοση που αγαπώ!

Παυλίνα Μητροφάνη

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη, χαρούμενη και λαμπερή ημέρα του χρόνου για μένα! Ανυπομονώ κάθε χρόνο γι’ αυτές τις γιορτινές ημέρες και μη σου πω ότι πολλές φορές με το που αλλάζει ο χρόνος το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι πάλι σε 365 θα έχουμε ξανά, Χριστούγεννα. Τρελή το ξέρω! Αντί να σκεφτώ τους στόχους που θέλω να θέσω στον εαυτό μου για το 2022, σκέφτομαι απλά πότε θα ξανά έρθουν. Το Christmas mood που επικρατεί παντού τέτοιες μέρες, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια και πολλά λαμπάκια ( κατά προτίμηση κίτρινα), τα τραγούδια στους δρόμους, οι φωνές και τα γέλια των παιδιών, τα δώρα που ανταλλάζεις με τους αγαπημένους σου, όλα αυτά συμβολίζουν για μένα την λέξη «Χριστούγεννα». Είναι η μέρα που ξέρεις ότι θα περάσεις όμορφα με οικογένεια και φίλους και εγώ προσπαθώ να το ζήσω αυτό το feeling στο έπακρο. Είμαι ενθουσιασμένη με τα Χριστούγεννα, τα λατρεύω και κάνω σαν τρελή από την χαρά μου όταν…πλησιάζουν! Απομένουν 3 ημέρες για την αγαπημένη μου ημέρα. Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, με πολύ αγάπη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να περάσεις πιο όμορφα τα φετινά Χριστούγεννα

Mόνο εσύ φτάνεις για να σε κάνεις χαρούμενη στις γιορτές