Η καλύτερη ψυχοθεραπεία! 4 δημιουργικοί τρόποι για να αποφορτιστείς μέσα στο σπίτι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η καλύτερη ψυχοθεραπεία! 4 δημιουργικοί τρόποι για να αποφορτιστείς μέσα στο σπίτι

Αν κι εσύ ψάχνεις τη δική σου διέξοδο, τη δική σου ψυχοθεραπευτική διαδικασία για να εκτονώσεις την συναισθηματική σου φόρτιση, οι 4 δραστηριότητες που θα βρεις παρακάτω, είμαι σίγουρη πως θα σε κάνουν να δεις τη ζωή (σου) με νέο πρίσμα. 

Πόσες φορές δεν αναζητάμε μορφές έκφρασης για να εκτονώσουμε την ένταση, την συναισθηματική μας φόρτιση, ακόμα και τα νεύρα μας; Οι δημιουργικές θεραπείες για την αυτοβελτίωσή μας είναι γνωστές ως εκφραστικές μορφές θεραπείας και είναι συχνά μια μορφή θεραπείας αυτοβοήθειας.Οι θεραπείες έκφρασης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μερικές από αυτές τις συνεδρίες μπορούν να επιβλέπονται από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, αλλά είναι επίσης πολύ καλές να τις κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Οι τέχνες και οι δημιουργικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες εάν δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με λέξεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση επώδυνων συναισθημάτων ή εμπειριών. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το να κάνουν μια δημιουργική δραστηριότητα με τον θεραπευτή τους τους βοηθά να χαλαρώσουν και μπορεί να κάνει τη συνεδρία λιγότερο έντονη, από οποιαδήποτε άλλη.

kopela 4

Queen's Challenge: Αγάπησε τον εαυτό σου σε 28 ημέρες!

Αν κι εσύ ψάχνεις τη δική σου διέξοδο, τη δική σου ψυχοθεραπευτική διαδικασία για να εκτονώσεις την συναισθηματική σου φόρτιση, οι 4 δραστηριότητες που θα βρεις παρακάτω, είμαι σίγουρη πως θα σε κάνουν να δεις τη ζωή (σου) με νέο πρίσμα.

1. Cinema-Therapy

Ο όρος cinematherapy δημιουργήθηκε και διαδόθηκε από τον Δρ Gary Solomon. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση ταινιών που διευθύνει ο θεραπευτής για θεραπευτικούς σκοπούς. Η παρακολούθηση ταινιών είναι γνωστό ότι προκαλεί συναισθήματα και επιτρέπει σε έναν θεραπευτή να βοηθήσει τον ασθενή να αναλύσει περαιτέρω τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και να τα αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να παρακολουθείς μια ταινία που δεν είναι σκόπιμα λυπηρή, αλλά για κάποιο λόγο, μια σκηνή σε αυτήν την ταινία αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή σου, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποια άλυτα συναισθήματα για κάτι που συνέβη σε μια παρόμοια σκηνή. To cinematherapy είναι για σένα που αγαπάς το cinema,, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να δοκιμάσεις και να εξερευνήσεις τα συναισθήματά σου, αλλά προσφέρει επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο να καταπολεμήσεις το άγχος.



2. Art Therapy

Η θεραπεία μέσα από την τέχνη είναι μια τεχνική που βασίζεται στην ιδέα ότι η δημιουργική έκφραση μπορεί να ενισχύσει τη θεραπεία και την ψυχική ευεξία. Ακριβώς όπως η κινηματογραφική θεραπεία, μπορεί να μας επιτρέψει να εκφραστούμε με έναν νέο τρόπο. Αντί να μιλάμε απευθείας για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τα τραύματά μας, η θεραπεία μέσα από την τέχνη είναι μια μορφή αυτοέκφρασης όπου μπορείς να εστιάσεις όλα τα συναισθήματά σου στο σχέδιο, τη ζωγραφική ή τη γλυπτική. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικές μορφές τέχνης μάς επιτρέπουν να αποκτήσουμε προσωπική εικόνα των συναισθημάτων μας μέσω της αυτοέκφρασης και επίσης μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Και πάλι, αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να γίνει στο σπίτι ή με έναν θεραπευτή.



3. Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι άλλη μια μορφή αυτοέκφρασης και μπορεί να σε κάνει να αλληλεπιδράσεις με τη μουσική με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Είτε παίζοντας ένα όργανο, τραγουδώντας ή ακόμα και ακούγοντας μουσική, σου επιτρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη μουσικής, είτε είναι απαλή, αισιόδοξη ή έντονη, όπως η ροκ... Συχνά τα είδη και τα όργανα μπορούν να αντανακλούν τα συναισθήματα που προσπαθείς να εκφράσεις. Και πάλι, αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να γίνει στο σπίτι επιλέγοντας κάθε φορά τη μουσική που χρειάζεται η ψυχή και το μυαλό σου εκείνη τη στιγμή για να αντιδράσει.



4. Χορευτική Κινητική Θεραπεία

Η μουσικοκινητική θεραπεία ή χοροθεραπεία και πάλι είναι μια μορφή αυτοέκφρασης, ενώ σε βοηθά να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου μέσω μορφών χορού. Πρόκειται για έναν επίσης εξαιρετικό τρόπο για να παραμείνεις υγιής τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Καθώς ο χορός είναι μια μορφή άσκηση, σε βοηθά και σε ψυχικό επίπεδο και σε σωματικό. Η άσκηση είναι γνωστό εξάλλου ότι βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα μας, δημιουργώντας συνολικά μια ευημερία σε σώμα και πνεύμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέχνα το στρες! 6 δημιουργικά χόμπι που θα φέρουν την ηρεμία στη ζωή σου

Υποφέρεις από άγχος και στρες; 7 χαλαρωτικές δραστηριότητες για να είσαι ζεν